Kakva je uloga Snježane Bodnaruk u farsi oko Gavrankapetanovića

Kakva je uloga Snježane Bodnaruk u farsi oko Gavrankapetanovića

Trakavica oko izbora direktora KCUS-a ušla je u novu, faktički očekivanu fazu, čiji ishod još niko ne može sa sigurnošću prognozirati.

Danas je postalo zvanično da ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac nije dao saglasnost za imenovanje dr. Ismeta Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a.

Šturo obrazloženje ministra koje je upućeno medijima uglavnom je potvrdilo ranije nezvanične informacije da će Rimčevo opravdanje biti to što dr. Gavrankapetanović nema famozni certifikat za obavljanje menedžerskih poslova u zdravstvu. To što je dr. Gavrankapetanović ima diplomu iz zdravstvenog menadžmenta sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu – nije bilo dovoljno.

Detaljnije obrazloženje upućeno je danas i članovima Upravnog odbora KCUS-a, koji je i predložio Gavrankapetanovića nakon konkursa, pa bi razlozi trebali biti jasniji i precizniji narednih dana.

No, u cijeloj priči cijelo vrijeme se provlači jedno ime – Snježana Bodnaruk.

Ona je sekretar Ministarstva zdravstva FBiH i figura koja već godinama vedri i oblači zdravstvom. U odsustvu ministara ona je ta koja Parlamentu FBiH ili Vladi FBiH obrazlaže odluke, inicijative i zakone, a svi dokumenti prolaze kroz njene ruke.

Uglavnom, njeno ime se već duže vrijeme dovodi u vezu sa imenovanjem Gavrankapetanovića i to u smislu da ga ona blokira i sabotira.

Upravo je ona bila prisutna i na posljednjem sastanku u Vladi FBiH na kojem je bio ministar Rimac te članovi UO KCUS-a, kao i neki predstavnici stranaka.

Na tom sastanku Bodnaruk je vodila faktički glavnu riječ i ubjeđivala prisutne da saglasnost ne može biti data jer postoje spremne krivične prijave protiv ministra ukoliko je on potpiše.

Njen stav je bio i da Gavrankapetanović ne ispunjava uvjete.

Njeno ime danas je prvi put u ovom kontekstu javno spomenuo šef NiP-a Elmedin Konaković u smislu da ona blokira imenovanje.

Nezvanične informacije govore da je Rimac u jednom trenutku čak i htio dati saglasnost, kada je postao svjestan da bi zbog nečinjenja mogao krivično odgovorati, no da ga je ona odgovorila te smislila plan po kojem će odluku za ministra ‘donijeti’ famozni pravni tim.

Kakvi su konkretno interesi sekretarke Bodnaruk još uvijek nije do kraja jasno, a magla bi se mogla u narednim danima povući kada će sve biti jasnije.

Zanimljivo je međutim, da je Bodnaruk ujedno i v.d. predsjednica Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH i to već devet godina! Sa te pozicije upravlja godišnjim budžetom koji je iznad 200 miliona KM, a koji je svakako povezan i sa KCUS-om.

Pored toga, njen sin koji je također zaposlen u tom Zavodu, prije nekoliko dana išao je sa ‘kockom šećera’ prema članovima Upravnog odbora KCUS-a kako bi kazao da ‘mama ne da saglasnost’ za Gavrankapetanovića.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica