Portal 072info

Kakva je veza između kultnog zabavnog parka i Hercegovine?

tivoli Gardens
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zateknete li se ikad u danskoj prijestolnici, evo jedne ideje s popisa stvari za vidjeti u gradu. Tivoli gardens – kultni zabavni park od čijeg je sadržaja možda ipak zabavnija njegova šarolika prošlost.

Otvoren je davne 1843. godine, što ga čini (barem Danci tako kažu) drugim najstarijim zabavnim parkom u svijetu. Na ideju otvorenja takve vrste parka došao je vojni funkcioner Georg Carstensen koji je savjetovao kralja Kristijana VIII: „Kada se ljudi zabavljaju, ne razmišljaju o politici.“

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Brže bolje primili su se posla. Egzotični vrtovi, kazalište, teatar pantomime, restorani, kafići, šarenilo, lampice, vatromet, vrtuljci krasili su park u roku od nekoliko godina.

Za muziku je brinuo kompozitor Hans Christian Lumbye, zvan „Strauss Sjevera“. Skladao je posebne klasične pjesme samo za park, a i danas ih izvodi slavni simfonijski orkestar Tivoli, piše punkufer.dnevnik.hr. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas je muzička podloga modernija: u ljetnim mjesecima ovdje se organiziraju koncerti na kojima su do sada nastupali Beatlesi, Roxette, Sting, the Beach Boys, Kanye West i brojni drugi glazbenici.

Uvedeni su i moderni tobogani, vozovi smrti, kuće strave… Ali onaj romantični duh 19. stoljeća ostao je sačuvan. Na umjetnom jezeru još plove brodovi a najpoznatija atrakcija, drveni tobogan iz 1914. godine, još je u pogonu!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posjetio ga je i sam pisac bajki, Hans Christian Andersen, a poslužio je kao inspiracija još jednom velikanu svijeta mašte, Waltu Disneyu koji je svojoj ženi rekao: „Evo, ovako treba izgledati zabavno mjesto!“

Ideja je bila da se park neprestano razvija u svom originalnom štihu, zbog čega je osnivač Georg poručio kako, „u tom smislu, park nikad neće biti dovršen“. Kasnije se time inspirirao i Walt Disney kada je za Disneyland izjavio istu stvar, objasnivši kako će park rasti dokle god postoji mašte u svijetu.

Godišnje ga posjeti oko 4 i pol miliona posjetioca i  peti je najposjećeniji tematski park u Europi. Danas je i sama riječ „tivoli“ u Skandinaviji postala sinonim za zabavni park, a Michael Jackson ga je čak pokušao kupiti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim što je zabavni park, ovo je također javni park u kojem možete u uživati u prirodi i njenim bojama u koje god doba da dođete.

Čekat će vas i izvrsna ponuda hrane: bilo da poželite danske specijalitete, francuski bistro, zdravi veganski menu, azijske noodlese ili iznenađenja koja priprema Michelinov chef Henrik Yde.

A zaželite li se okusa doma, u parku možete pronaći i tavernu Hercegovina. Vlasnik je, naravno, naše gore list pa ne sumnjamo da će biti odličan domaćin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME