Kakve bi posljedice mogle biti ako se vakcinišemo sedam puta?

1637079554 vakcinacija 750x422ss
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vijest da je policija u Sloveniji privela punoljetnog muškarca koji je od maja do decembra sedam puta vakcinisao sebe i još četvoricu osumnjičenih protiv covid-19, odijeknula je ovom zemljom. Bio je to povod da slovenački N1 razgovara sa šeficom savjetodavne grupe za vakcinaciju u Sloveniji, infektologinjom Bojanom Beović o zdravstvenim posljedicama primanja tolike količine broj doza vakcine. Ona poručuje doze koje je on primio nisu nužno štetne ako nije imao ozbiljnije reakcije nakon prve doze. Uz malo sreće, nema ozbiljnih posljedica, rekla je. Dodala je da taj pojedinac sigurno ima veću koncentraciju antitijela od onih koji su primili manje doza, te je tako dobro zaštićen od omikrona.

“Svaka od njegovih primljenih doza može biti praćena akutnim nuspojavama ili reakcijom”, rekla je Beović, ali naglašava da to nije nužno.

“Ne kaže se da će biti nekih većih problema. Međutim, istina je da može doći do nasilnijeg odgovora, a može se stvoriti i određena preosjetljivost. Ako se takvi mehanizmi razviju nakon jedne doze, reakcija se može ubrzati ili povećati kada pojedinac primi drugu dozu”, rekla je Beović za N1 i dodala da barem statistički vide manje nuspojava nakon treće doze vakcine nego što je bilo nakon drugih.

Sama vakcina se ne akumulira u organizmu

Infektologinja je rekla da direktni efekti vakcine, poput upale srčanog mišića, mogu eskalirati ili akumulirati se, ali opet, to nije neophodno.

“To je ono što se događa. Ne kaže se da će to biti slučaj sa njim, jer to nije neophodan efekat vakcine – kao što znate, to je izuzetno rijetko”, rekla je Beović.

“Uz malo sreće, nema ozbiljnih posljedica. Samo se vakcina brzo troši, što znači da se ne akumulira u tijelu”, objasnila je ona.

Stoga, ako je osoba imala reakciju preosjetljivosti nakon primanja prve i druge doze, to može eskalirati u ozbiljniju reakciju sa sljedećim dozama. Međutim, ako to niste imali na prvoj dozi, vjerovatno nećete ni na narednim.

Slično misli i Štrukelj sa ljubljanskog Farmaceutskog fakulteta, koji je dodao da mogući rizik od povećanog broja doza zavisi i od vrste vakcine.

“Sljedeći put kada pojedinac dobije novu dozu u kratkom vremenskom periodu (manje od mjesec dana), to prvo pokreće proizvodnju antigenskog proteina, jer već ima puno antitijela u krvi i tkivima”, rekao je za N1.

“Ako osoba koja je više puta vakcinisana boluje od hroničnih upalnih bolesti, može doći do generalizovanog multitkivnog sindroma. Inače, nije mnogo opasno”, dodao je.

Uhapšeni Slovenac ipak nije sedam puta zaštićeniji, poručuju

Šta je sa samim imunitetom koji je pojedinac stekao sa sedam doza vakcine protiv covid-19?

“Sigurno nije sedam puta zaštićeniji”, kaže Beović.

“Procesi u organizmu su regulisani i nema dodatnih povećanja. Sigurno ima veću koncentraciju antitijela kao i drugih imunoloških stanica nego da je rjeđe vakcinisan. On će sigurno biti bolje zaštićen od omikrona nego ljudi koji nisu toliko puta vakcinisani”, rekla je Beović, ali je naglašava da on sigurno nije sedam puta zaštićeniji samo zato što je sedam puta vakcinisan.