Kakve igračke najbolje zabavljaju malu djecu?

Roditelji i rodbina ne mogu odoljeti da ne zatrpaju novorođenče plišancima i igračkama, no njima u početku trebaju samo – boje i zvuk.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U prva tri mjeseca, dok još ne mogu sjediti ni držati igračke, bebe najviše privlače ljudska lica. Zabavit će ih i posmatranje u ogledalu, iako se ne prepoznaju. Bebe vole crno-bijele uzorke, kontrastne i jarke boje, pa možete u blizini krevetića na zid staviti takav plakat, piše Ženski portal.

U ovoj dobi uživaju i u zvukovima pa im možete puštati muziku ili pjevati uspavanke. Mobili iznad krevetića koji se miču i proizvode nježne zvukove, puno su im zanimljiviji od nepomčnih stvari. Čarapice ili narukvice sa zvečkom vrlo su poticajne jer će beba uživati otkrivajući kako proizvodi zvuk. U dobi od tri do šest mjeseci vrijeme je za zvečke i “grickalice”. Bebe počinju stavljati ruke i noge u usta, a tamo završi i sve drugo, pa je bitno da su sve igračke sigurne za žvakanje. Kolutovi za zubiće i “grickalice” spas su za bolno izbijanje zubića.

Ohladite ih u frižideru, nikako u zamrzivaču. U ovoj dobi bebin interes zaokupit će i tzv. Baby Gym, interaktivna prostirka na kojoj je luk s igračkama. Bebinu pažnju privlače i dodaci za krevetić, kolica ili autosjedalica s nanizanim igračkicama. Ovo je također pravo vrijeme za zvečke. Posebno su zanimljive prozirne, tako da beba može vidjeti što to stvara buku.

Nakon šest mjeseci bebina igra postaje življa. Može uzeti kašiku i lupati po stolu ili zdjelici, snažno zveckati ključevima i udarati jednom igračkom o drugu. Tokom sljedećih mjeseci beba će se sve više kretati – od sjedenja, okretanja, podizanja na koljena i dlanove pa do puzanja i prvih koraka. Razvija se i pincetni hvat pa može podignuti sitnije stvari s poda. Treba paziti da je prostor u kojem boravi siguran.

U dobi od šest do devet mjeseci fasciniraju ih lopte. Lagane platnene su najprikladnije, a možete se dodavati kotrljajući ih po podu. Kad dijete počne puzati, zabavljat će ga i potjera za loptom ili autićima u sobi. Sad je vrijeme i za prve kocke. Gumene, drvene ili plastične, samo bez oštrih rubova. Zadnja tri mjeseca prije prvog rođendana dijete sve više uživa u interaktivnim igrama. “Pričajte” na telefon, škakljajte ga, pustite da posprema odjeću, slaže kvačice… Kutije s rupama različitih oblika i odgovarajući dijelovi su izazov koji može izazvati oduševljenje, ali i frustraciju. No i to je dio odrastanja.

Kako bi im igračke bile stalno zanimljive, rotirajte ih. Neke spremite na sedmicu ili dvije pa ih potom zamijenite s onima s kojima se dijete do tada igralo. Tako će se uvijek iznenaditi “novima”.

072INFO TV