Kakve je ‘nemoralne ponude’ Izetbegović imao za lidere stranaka opozicije?

Čak sedam stranaka je zvanično predstavilo svog zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH – Denisa Bećirovića.

Svih sedam lidera održali su kratki govor i poslali su poruke jedinstva i odlučnost da konačno s vlasti skinu nacionalističke stranke.

Neki od njih istakli su kako uopće nije bilo lako postići dogovor i konsenzus po svim pitanjima, posebno jer se radi o strankama različitih politika, usmjerenja, veličina i vizija.

U tom smislu zanimljiv komentar dao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

“Mi ćemo kao ujedinjena opozicija znati da pobijedimo sve slabosti od onoga da se ne drži riječ, namjerno ću reći u bošnjačkoj politici, od odbijanja onih nemoralnih ponuda koje smo makar dvojica – trojica koji stoje ovdje danas odbili, da bi jedinstveni blok bio i vjerujte mi na riječ, previše sam iskusan, nemojte da neko ima dilemu da ovo nije pobjednički tim”, kazao je Radončić.

Copy

Iako je ranije bilo špekulacija da se pojedinim strankama i liderima nude razne opcije i obećavaju razne pozicije, ovo je prvi put da jedan od lidera to defacto i potvrdi.

Raport je već objavljivao da je SDA odnosno Bakir Izetbegović imao spremne određene paket aranžmane za pojedine lidere, a sad donosimo neke detalje o ‘nemoralnim ponudama’ kako ih je Radončić nazvao.

U sferi interesovanja Izetbegovića bile su tri stranke – SDP, SBB i NiP, a cilj je bio uvlačenje bar jedne od ove tri stranke pod zeleni politički šinijel. To bi unijelo nemire unutar koalicije Trojka ili bar razdrmalo opozicionu scenu i na kraju bi vjerovatno spriječilo zajedničkog kandidata koji vrlo vjerovatno pobjeđuje.

Izetbegović je dugo slao emisare Nerminu Nikšiću (SDP), sastajao se i sam s njim te mu nudio politički bijanko ček u koji bi trebao upisati svoje želje. Da bude dio zeleno-narandžaste koalicije Nikšića je nagovarao čak i Željko Komšić, a navodne dogovore brzo su prenosili režimski mediji kako bi napravili nervozu u suparničkom bloku.

Lider SDA pokušao je i sa Konakovićem. Njemu je u Neumu nudio on bude zajednički kandidat za Predsjedništvo BiH, te nakoliko ministarskih pozicija za NiP u Vladi FBiH.

I naravno, Izetbegović je pokušao ponovo za sebe pridobiti Radončića. Njemu je navodno nudio poziciju premijera u Kantonu Sarajevo, te pozicije u Vijeću ministara BiH.

Očigledno da je Izetbegovićeva moć ubjeđivanja opala pa niti jedan lider nije zaplivao za njegovim zovom sirene.

Prethodni članakKREVET U SPAVAĆOJ SOBI NIPOŠTO NE SMIJE OVAKO DA STOJI: 1 Greška koju svi pravimo donosi nesreću
Sljedeći članakGrlić Radman: BiH ne može disfunkcionalna ući u EU i NATO