Kakve je sve besmislice Bakir izgovorio u Livnu? Od “buntovnih” penzionera i invalida, preko Fadila, do pankreasa i jetre

SDA je politički monolit, stranka sa emocijom, energijom i referencama. SDA je prekaljena stranka, a takva mora biti za ono što nam slijedi, “ispalio” je Bakir Izetbegović sa govornice u Livnu.

U obraćanju u kojem je izgledalo kao da govori o Švicarskoj, a ne o Bosni i Hercegovini, predsjednik SDA farbao je učinak svoje vlasti najsvjetlijim tonovima, da se nakon svega može zaključiti jedino da je taj čovjek zaista otrgnut od realnosti u kojoj je nažalost, sve više onih koji svoj možda i jedini obrok u danu traže u narodnim kuhinjama ili kontejnerima.

Napadi i paljevine

Hvalio je Izetbegović svog (federalnog) premijera Fadila Novalića toliko da se samo možemo pitati kako se za tog ekonomskog “Messija” ne otimaju “najveće” evropske ili barem regionalne vlade.

Uostalom, evo dio onoga što je Izetbegović izgovorio na tribini u Livnu.

“Budžeti su 33 posto uvećani u odnosu na vrijeme kada je Novalić preuzeo vlast, 33 posto su visočija primanja u odnosu na dan kad je Novalić preuzeo vlast”, rekao je Izetbegović, poentiravši:

“Najbolji bubreg, jetra i pankreas su oni za koje ne znate da postoje jer vas ne boli”.

Potom je prešao na “buntovne” penzionere, ratne vojne invalide, rudare, maltene ih optuživši za bunt, napade, paljevine…? 

“Kada jednog dana prestanu neki problemi Aide, Dite… kada prestanu penzioneri da se bune, ratni vojni invalidi, kada se to smiri, kada nemate taj pritisak, znači da je to proradilo, da su riješeni penzioni fondovi, da su riješeni problemi sa ratnim vojnim invalidima, da su riješeni problemi s rudarima.

Kada prestanu da vam prijete, da pale zgrade, napadaju, kamenjaju i tako dalje. Sve je to jedno po jedno riješeno”, rekao je lider SDA.

Naglasio je “najveći porast izvoza, najveći porast turizma”.

“Sedamdeset posto dobra i inidirektnog poreza se prikupi tamo gdje su Bošnjaci, gdje se mi nešto pitamo. Tri četvrtine goriva se tu potroši, to je direktni znak ekonomskog života.

Kugle na nogama

Moglo bi to bolje i lijepo bi bilo da je bolje, ali ako su primanja u Federaciji BiH za 20 posto viša nego u RS, ako je u Sarajevu visočija plaća nego u Beogradu i ako je 40 posto viša nego u Makedoniji, ovdje gdje je Novalić, onda nećemo reći da je dobro, nego ćemo reći da nije tako loše s obzirom na sve te kugle, koje mi imamo na nogama i sve te kočničare”, rekao je Izetbegović. 

Naglasio je da SDA na sve ima odgovor “pa i na to kad je bez razloga napadaju. kad je bez razloga izdaju, kad je bez razloga ostavljaju?

“Mi ćemo i njih i ljevičare i Srbe i Hrvate, sve ćemo pozvati nakon što se izbori završe, na ovo što sam rekao na početku. Hajde ljudi da bude više razuma, više pameti, hajde da sretnijim učinimo naš narod.

Samo ćemo prije toga morati pobijediti, prije toga moramo pojačati rezultat da bismo postigli jedno gravitaciono polje koje to privlači”, rekao je Izetbegović.

raport.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE