Kakve su robne rezerve u Republici Srpskoj: Stalne zalihe ne postoje, ali imaju rješenje

Screenshot 2 93
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vlada Republike Srpske usvojila je Plan interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava za 2022. godinu, kojim se definišu vrsta, količina i vrijednost proizvoda, robe i sredstava, kao i nosioci snabdijevanja u jedinicama lokalne samouprave.

U okviru ovog plana, kako je kazala ministrica trgovine i turizma RS-a Suzana Gašić, definisano je 856 dobavljača, odnosno privrednih subjekata koji mogu biti nosioci snabdijevanja u lokalnim zajednicama.

“Vlada RS-a ima mehanizme i načine da realizuje svaku vrstu interventne nabavke svih vrsta proizvoda te da u skladu sa ovim lanom napravi procjene o interventnim nabavkama sredstava, koje bi bile potrebne za nabavku u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama. Ovaj plan se može podijeliti na određene segmente djelovanja za određeni broj stanovnika na određenoj teritoriji. Zakonom o interventnim nabavkama predviđeno je da se sredstva za eventualne interventne nabavke pronalaze u budžetu RS-a”, kazala je Gašić.

S obzirom na to da cijene raznih proizvoda rastu kako u svijetu tako i našoj zemlji, zanimalo nas je kakve su robne rezerve Republike Srpske, da li ih imaju, a iz Ministarstva trgovine kazali su nam kako je Zakonom o interventnim nabavkama iz 2017. godine promijenjen sistem funkcionisanja robnih rezervi u RS-u.

“Donesenim Zakonom o interventnim nabavkama RS-a nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe, kako je to predviđao prethodni Zakon o robnim rezervama, već istim institucijama omogućava hitnu nabavku robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija. Ovakvo zakonsko rješenje proisteklo je iz potrebe da se unaprijedi sistem robnih rezervi te eliminišu slabosti prethodnih zakonskih rješenja i da se oblast robnih rezervi definiše na način prilagođen uslovima tržišta”, kazali su nam iz ovog ministarstva.

Proizvodi, roba i sredstva koji su predmet ovog zakona su osnovni poljoprivredni proizvodi (uključujući i rezerve mesa u živoj stoci) i industrijsko-prehrambeni proizvodi neophodni za ishranu stanovništva, određeni industrijsko-neprehrambeni proizvodi, sirovine, reprodukcioni materijal, energetski proizvodi, derivati nafte i druga sredstva potrebna za proizvodnju i transport robe, koji su od posebnog značaja za Republiku Srpsku.

“U slučaju potrebe, Vlada Republike Srpske donosi Odluku kojom proglašava postojanje ozbiljnih poremećaja na tržištu, a koji nastaju u slučaju velikih prirodnih nepogoda, tehničko-tehnoloških, ekoloških katastrofa, ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti i drugih vanrednih prilika koje dovode do nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva”, pojasnili su iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a.

Kazali su nam i kako Ministarstvo kontinuirano prati stanje na tržištu Republike Srpske i u slučaju primijećenih poremećaja, predložit će Vladi Republike Srpske donošenje mjera u skladu s nadležnostima.