Kakve su tehničke mogućnosti radara za mjerenje brzine vozila u BiH

radari kamera
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Da bi se doprinijelo sigurnosti u saobraćaju koriste se i radari za mjerenje brzine kretanja motornih vozila. Iz ministarstava unutrašnjih poslova obrazložili su nam kakve mogućnosti ovi uređaji imaju.

Brzina neprilagođena uslovima na cesti najčešći je uzrok nesreća te se i zbog toga povećava broj stacionirnih radara. Shodno podacima dostupnim na web stranici BIHAMK-a te onima koje smo dobili od kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na području cijele zemlje je 88 stacionarnih radara. Od navedenog broja, njih 78 je u Federaciji, devet u Republici Srpskoj i jedan u Brčko distriktu. Kanton Sarajevo ima najviše ovakvih radara – više od 40.

ČITAJ JOŠ:  VOZAČI OPREZ: Evo gdje danas vrebaju radari

Među takvim radarima su i oni koji snimaju samog vozača, tj. na osnovu izgleda njihovog lica se može utvrditi i njihov identitet. U ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona potvrdili su nam da imaju ovakve radare. U MUP-u Bosanskopodrinjskog kantona naveli su da jedinim stacionarnim radarom ne mogu utvrditi identitet vozača na osnovu izgleda njegovog lica.

U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona naglasili su da u jednom od policijskih vozila imaju radar koji službenicima daje mogućnost da jasno vide vozače.

ČITAJ JOŠ:  VOZAČI OPREZ: Evo gdje danas vrebaju radari

Odgovor na upit o tehničkim specfikacijama radara do objave ovog teksta nismo dobili od resornih ministarstava u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom Kantonu.

U MUP-u Republike Srpske obrazložili su tehničke mogućnosti njihovih devet stacionarnih radara:

  • Automatska detekcija brzine za sva vozila u vidnom polju, do 320 kilometara na sat u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku;
  • Detekcija nepoštovanja zabrane prolaza (prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu);
  • Prepoznavanje registarskih oznaka za sva vozila u dolasku i odlasku;
  • Nadzor i snimanje;
  • Automatski prijenos podataka i slično.
ČITAJ JOŠ:  VOZAČI OPREZ: Evo gdje danas vrebaju radari

Nadležni poručuju da ovi radari doprinose smanjenju broja saobraćajnih nesreća, ali su napomenuli da sigurnost u saobraćaju zavisi i od drugih faktora, kao što je ispravnost vozila, i od toga u kakvom su stanju ceste. (klix.ba)

GODISNJICA
MARKETING