Kakvu ulogu su Naida i Ajša imale vezano za navođenje djevojaka na prostituciju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Naida Mehanović uhapšena je jučer zajedno s Ajšom Ramić u akciji SIPA-e kodnog imena „Tin“, a po nalogu po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Obje sinoć saslušane

Obje su saslušane sinoć u prostorijama SIPA-e, gdje je Ramić negirala da ima veze s krivičnim djelom trgovine ljudima zbog čega je provedena akcija. Ramić je negirala da je počinila bilo koje krivično djelo. 

Prema saopćenju SIPA-e Mehanović i Ramić su nakon kriminalističke obrade i ispitivanja, danas u svojstvu osumnjičenog predate su u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

– Postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama – kazala je za „Avaz“ Damira Softić stručna saradnica Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Predviđena na kazna 

Kako portal „Avaza“ nezvanično saznaje, Mehanović i Ramić su uhapšene u okviru akcije na suzbijanju trgovine ljudima, a u vezi s navođenjem djevojaka na prostituciju. 

U članu 210a., stav 5. krivičnog djela trgovine ljudima KZ-a FBiH za šta su obje osumnjičene, navodi se da „ko krivotvori, pribavi ili izda putnu ili ličnu ispravu ili koristi, zadržava, oduzima, mijenja, oštećuje, uništava putnu ili ličnu ispravu druge osobe u svrhu omogućavanja trgovine ljudima, bit će kažnjen kaznom zatvora od jedne do pet godina“.

avaz