AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Svi znamo da je kalcij dobar za kosti, ali kalcij potpomaže i drugim dijelovima tijela da pravilno funkcionišu. Kalcij je važan za zdravlje u cjelini. Skoro svaka ćelija u našem tijelu koristi kalcij na neki način. Neki od dijelova našeg tijela koji koriste kalcij su nervni sistem, mišići, srce i kosti. Naše kosti skladište kalcij kako bi stvorili potporu za tijelo. Kako starimo, upijamo sve manje kalcija zbog čega ga tijelo sve više uzima iz kostiju. Proces starenja može izazvati ili pridonijeti razvijanju osteoporoze ili osteopenije.

Kalcij dobijamo iz mlijeka, sireva i drugih mliječnih proizvoda. Njega možete pronaći u raznim vitaminima i suplementima.

Tijelo određenu količinu kalcija čuva i u krvi jer bez njega je proces zgrušavanja krvi gotovo nemoguć. Kada je nivo kalcija u krvi nizak, naše paratireoidne žlijezde otpuštaju paratireoidni hormon. Ovaj hormon govori našim kostima da treba otpustiti veću količinu kalcija u krvni sistem. On također potpomaže aktiviranje vitamina D, koji na kraju, povećava apsorpciju crijeva, prenosi Medicine.

Vitamin D uzimamo iz hrane koju jedemo i kroz kožu koju izlažemo suncu. Vitamin D potiče apsorpciju kalcija iz crijeva, on gradi i održava kosti zdravim. Kada nam je vitamin D u manjku, može doći do razvijanja određene forme rahitisa kod odraslih, poznatijeg kao osteomalacija.

KLIX