KALENDAR U PROŠLOST: Dogodilo se na današnji dan – Godišnjica masakra u Beslanu!

KALENDAR U PROŠLOST: Dogodilo se na današnji dan – Godišnjica masakra u Beslanu!

Ukratko pročitajte šta je to kroz istoriju, stariju, ali i noviju obilježilo prvi septembar.

1557. – Umro Jacques Cartier, francuski istraživač.

1651. – Rođena Natalia Kirillovna Naryshkina, ruska carica.

1939. – Drugi svjetski rat: Njemačka napala Poljsku.

1969. – Mladi pukovnik Gaddafi zauzima vlast u Libiji.

IZDVAJAMO:

01.09.2004. – Čečenski pobunjenici uzeli su između 1000 i 1500 taoca, većinom djece, u školi u gradu Beslanu u Sjevernoj Osetiji

 

Talačka kriza u Beslanu – jedan od najtežih terorističkih napada koji je pogodio Rusiju u njezinoj povijesti.
Čečenski pobunjenici uzeli su između 1000 i 1500 taoca, većinom djece, u školi u gradu Beslanu u Sjevernoj Osetiji tražeći puštanje pobunjenika iz zatvora u susjednoj Ingušetiji i neovisnost Čečenije od Rusije.
 

Tridesetak terorista zauzelo školu u Beslanu, u ruskoj republici Sjevernoj Osetiji-Alaniji. U trenutku napada odvijale su se svečanosti za prvi dan školske godine pa se u zgradi nalazilo oko 1300 djece, roditelja i nastavnika. Nekoliko ljudi uspijeva pobjeći no teroristi, čečenske i arapske provenijencije, zatvaraju većinu u sportskoj dvorani te miniraju zgradu. Teroristi traže nezavisnost Čečenije ili će bombaši-samoubojice aktivirati eksploziv. Slijedeći dan nekoliko je taoca pušteno, a otkriveno je kako se u blizini škole nalaze tijela ubijenih u prvim trenucima prepada. Tokom dana mogu se čuti sporadični pucnjevi i eksplozije.

3. rujna – dogovoreno je odnošenje tijela poginulih koja već par dana leže u predvorju škole. U trenutku dolaska ambulantnih kola, u školi se začula eksplozija nepoznatih razloga, nakon čega je nekoliko taoca pokušalo bijeg. Teroristi otvaraju vatru na taoce u bijegu i nekoliko bombaša samoubojica eksplodira. Specijalne snage potpuno nepripremljene ulaze u vatreni okršaj jer nikakav napad nije bio planiran. Ubrzo specijalci ulaze u školu i vatreni okršaji se nastavljaju. Eksplozije u sportskoj dvorani uzrokovale su urušavanje krova i požar, te je kasnije mnogo tijela poginulih nađeno tamo.

                                                                                                                             

Nekoliko sati nakon napada još uvijek se mogu čuti pucnji i eksplozije. Krajem dana teroristi su likvidirani i većina ranjenih zbrinuta je u bolnicama. 
Tragična bilansa samo je mogla potkrijepiti ogorčenje u Rusiji i svijetu koji su uzrokovale slike mrtve i ranjene djece: na kraju je izbrojano 331 mrtvih (od čega 160 djece) i 700 ranjenih. Gubici sigurnosnih snaga brojali su 10 poginulih specijalaca, a ubijena su 32 terorista dok je jedan uhićen.
 

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS