Kaliforniju zatrpao snijeg, u nekim dijelovima ima ga i do dva metra

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Za 18 miliona stanovnika američke savezne države Kalifornije izdano je upozorenje na smrzavanje, dok je u desecima okruga proglašeno vanredno stanje zbog posljedica serije zimskih oluja koje su tu državu zatrpale snijegom, javlja BBC.

Spasioci rade 24 sata na dan kako bi otkopali zajednice u planinskim regijama koje su odsječene zbog dubokog snijega. Američki mediji navode kako je 80-godišnja žena poginula nakon što se njen trijem urušio pod teretom snijega.

Popularni Nacionalni park Yosemite je zatvoren do daljnjeg.

“Zaposlenici parka rade na povratku kritičnih usluga u funkciju kako bi se posjetioci mogli vratiti na siguran način”, stoji u saopćenju Yosemitea.

Kasno sinoć guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je vanredno stanje za 13 okruga kako bi ubrzao rad spasilaca i drugih pružatelja pomoći.

“Država angažira i privatne kompanije kako bi ubrzala čišćenje snijega s kritične infrastrukture saobraćajnica. U koordinaciji s nizom službi radimo na omogućavanju opskrbe strujom tamo gdje je onemogućena zbog padalina”, poručio je Newsov ured u priopćenju.

Naime, više od 75.000 stanovnika i kompanija u Kaliforniji su jutros bili bez struje zbog nezapamćenih padavina. U okrugu San Bernardino istočno od Los Angelesa snijeg uklanjaju 24 sata dnevno, ali trebat će duže od sedmice dana da se dođe do nekih područja, rekla je za AP Dawn Rowe, načelnika lokalnog ureda za nadzor radova.

Neka područja prisiljena su nositi se s nanosima snijega višima od dva metra, a vlasti su provele 17 operacija spašavanja kako bi pomogle vozačima zapelima u snijegu i skijašima.

Komentari