KALIGRAF: Mahir Burić iz Visokog

KALIGRAF: Mahir Burić iz Visokog

 mahir_buric_1

Malo je danas u Bosni i Hercegovini osoba, naručito mladih ljudi koji se bave ovim zanatom i koji ga održavaju i pokušavaju ga prenijeti još daleko novim generacijama. 

Takav isti je i 24-godišnji umejtnik iz Visokog, Mahir Burić, koji već nekoliko godina gaji ljubav prema kaligrafiji. 

“Uživam u stvaranju kaligrafije, čini me sretnim i zadovoljim. Počeo sam raditi s običnom olovkom i listom papira, inspirisan djelima poznatih kaligrafa. Inspiracija dolazi sama po sebi. Svoje kaligrafske radove uglavnom poklanjam, za izradu jednog djela potrebno je puno vremena i truda”, istakao je talentovani Mahir. 

Ono što je zaista proslavilo i još više potenciralo Mahira jeste njegova prva izložba prije nekoliko mjeseci u Visokom u galeriji „Likum 76“, gdje je izuzetno velikom broju posjetitelja i zaljubljenika u kaligrafiju predstavio svoje radove. 

Izuzetno je teško prije svega očuvati ovaj stari zanat, ali isto tako, teško je očarati i objasniti riječima šta je ovo čime se mladi Mahir bavi. Mahir poručuje da će i mladim generacijama ustupiti svoje mjesto, i da se trebaju truditi da se tradicije jedne zemlje nikada ne ugasi.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS