Portal 072info

KAMBEROVIĆA POLJE ZENICA: 17. teniski turnir “Zenica Open 2016”

U prostorijama press centra Teniskog kluba “Čelik” Zenica, danas je održana preskonferencija povodom 17. teniskog turnira “Zenica Open 2016”.

Na ovogodišnjem turniru i pored loših vremenskih uslova, odazvalo se oko 70 teniserki i tenisera do 16 godina iz 14 zemalja Evrope, a među njima su: Hrvatska, Srbija, Makedonija, Mađarska, Austrija, Rusija, Rumunija, Njemačka, Slovenija, Italija, Bugarska, Latvija, Crna Gora, Kipar i Bosna i Hercegovina.

Na današnjoj presskonferenciji, obratio se direktor turnira, prof. dr. Damir Kukić, koji je istakao da i pored loših vremenskih uslova, organizacija protiče u najboljem redu: “Mi smo na neki način u Teniskom klubu “Čelik” zaista ponosni što održavamo tradiciju ovog teniskog turnira koji se nalazi u kalendaru Tennis Europe, a ovo je već 17 . turnir. Imamo oko 70 takmičara, što znači da smo uprkos lošem vremenu i vaskrsnim praznicima uspjeli obezbijediti jedan optimalan broj takmičarki i takmičara. Mislim da će i stručnjaci, a i publika uživati u narednih nekoliko dana i nadam se da će nas vrijeme poslužiti te da ćemo zaista uživati u vrhunskom tenisu juniorki i juniora do 16 godina. Napominjem da ovdje imamo predstavike 14 zemalja i inače je ovaj turnir bio odskočna daska za brojne takmičare koji su poslije postajali poznati i kvalitetni teniseri, a većina njih su u Davis reprezentaciji naše zemlje”, istakao je Kukić.

13115496_10208436816211981_52939756_n
Rapored mečeva, način suđenja, predstavnike grada Zenice, kao i same rezultate, na današnjoj preskonferenciji istekla je vrhovni sudija turnira, Azra Baručija Koluh, koja je ujedno dodala, da se ove godine radi o jakoj konkurenciji o dobrim i kvalitetnim takmičarima: “Turnir je počeo 1. maja, kada su igrane kvalifikacije u muškoj konkurenciji, te smo tako u nedjelju i uprkos lošem vremenu uspjeli završiti taj dio turnira. Ove godine nismo imali kvalifikacije za djevojke, a u ponedjeljak je bio dan za prijavu za glavni turnir i nastavak onog što nije završeno u nedjelju. Jučer je počeo glavni turnir i u konkurenciji parova i pojedinačno za djevojke i muškarce”, istakla je Baručija Koluh.

Kada govorimo o domaćim teniserkama Kanita Isaković je predstavnica Teniskog kluba “Čelik” Zenica, koja je jučer odigrala prvi meč i dobila Crnogorku rezultatom 6:0, 6:1. Pored Kanite, boje Bosne i Hercegovine na ovom turniru brane Maja Dodik iz Teniskog kluba “Mladost” Zenica, koja je uspješno prošla prvu prepreku i Lara Husagić, koja je poražena u prvom kolu.

Jučer je odigrano nekoliko mečeva, a jedan od najzanimljivijih odigrao se na centralnom terenu Kmaberovića Polja gdje su se sastali najbolji bosanskohercegovački teniser Luka Đorđević sa Harisom Eminom Efendićem, dječakom bh. porijeka, ali koji živi i igra za reprezentaciju Italije. Ovaj meč je trajao preko tri sata, a naš teniser je sa terena izašao poražen.
Važno je naglasiti da je prvi nosilac turnira Makedonac Gusecki, a drugi Mile Matić, također bosanskohercegovačkog porijeka, a reprezentativac Hrvatske. Kod djevojaka prva nositeljica je Lana Šipek iz Hrvatske, a druga Milica Bojić iz BiH.

13162013_10208437108699293_1603033016_n
Nastavak turnira predviđen je danas u 10 sati, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova pomjeren je za 12 sati. Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale normalnu igru, finale je predviđeno za subotu 7. maja, a samim tim u petak, 6.maja predviđeno je polufinale. Po riječima organizatora, ako vrijeme bar jedan dan pomjeri samu organizaciju turnira, finale turnira će se prolongirati u nedjelju, 8. maja.

Već dugi niz godina Perutnina Ptuj za BiH je generalni sponzor teniskog turnira “Zenica Open”, te je njen generalni direktor Mladen Andrić istakao da je ponosan što je ova kompanija već nekoliko godina uz ovaj turnir, te se i u budućnosti nada dobroj saradnji: “Zahvalio bih se organizatorima na saradnji koja traje već nekoliko godina. Naš glavni i najbolji proizvod “Poli”, samim tim daje pomoć i podršku u sportu mladim ljudima, te su manifestacije ovog tipa za nas itekako zanimljive. Iskreno se nadam da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti. Takmičarima želim svu sreću na ovom turniru”, dodao je Andrić.

Važno je naglasiti da su ovu sportsku manifestaciju podržali i sponzori turnira, a to su: Vlada ZDK, Ministarstvo za obrazovanje nauku kulturu i sport, Općina Zenica, Javno preduzeće za održavanje i upravljanje sportskih objekata, Perutnina Ptuj i naravno jedan od glavnih sponzora BH Telecom.

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak