Portal 072info

KAMENOLOM: Pronađena tijela mučki ubijenih pasa (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po dojavi građana, da su na području Kamenoloma blizu brane i kupališta otkriveni leševi ubijenih pasa na dan 11. jula 2015, volonteri Udruženja ŠAPA Zenica su u jutarnjim i prijepodnevnim satima dana 12. jula 2015, tragali za istim te otkrili na dva lokaliteta u Kamenolomu leševe šest pasa.  Prvi lokalitet gdje su otkriveni leševi četiri psa se nalazi između drugog i trećeg mosta na Kamenolomu, uz Babinu rijeku sa desne strane, nekih 50 m od lokaliteta na kojem boravi beskućnik, bačeni u žbunje prema samom koritu Babine rijeke lijevo od prolaza koji je vidljiv I korIsti se za silaz do rijeke, uz indicije da je na istom lokalitetu bilo preko sedam pasa, čija su tijela u noći 11. na 12. juli 2015, pomijerana i nestala.  Drugi lokalitet gdje su otkrivena dva tijela ubijenih pasa su dalje uzvodno nekih 100 metara.  Tri od šest pronađenih leševa su imali markice, i sterilisani su psi sa tri različita lokaliteta užeg gradskog jezgra, četvrti nesterilisani pas identifikovan sa područja benzinske pumpe iza Kapije 2 Zeničke kantonalne bolnice.  Po stanju leševa procjenjuje se da su dovedeni u noći 10. na 11. juli 2015. 

Udruženje ŠAPA je o istom obavijestilo Kantonalnu veterinarsku inspekciju, kao i relevantne Općinske službe, a Policijskoj upravi Zenica kao i Tužilaštvu Zeničko dobojskog Kantona će biti podnesene prijave zbog počinjenja krivičnog djela.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Svi pronađeni psi imaju vidljive ozljede glave, krvarenje iz usta, ušiju, te se nedvojbeno radi o mučki zlostavljanim i svirepo ubijenim psima tupim udarcima po glavi i tijelu uz davljenje, čija su tijela dovezena na područje Kamenoloma i tu bačena u korito rijeke.  U prilogu su fotografije uznemirujućeg sadržaja.

Udruženje ŠAPA poziva sve nadležne institucije da se uključe u istragu, identifikuju i kazne počinitelje, koji pored svirepog ubijanja životinja a što predstavlja krivično djelo per za koje je zapriječena kazna zatvora u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH, ovim činom na opće zgražavanje javnosti direktno ugrožavaju i zdravlje ljudi. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje ŠAPA je zgroženo ovim činom svirepih mučkih ubijanja pasa, te najoštrije osuđuje svaki vid nasilja, i jos jednom podsjeća da ovakav oblik mučenja i ubijanja životinja, predstavlja teško krivično djelo čiji se počinitelji moraju kazniti, da je ubijanje životinja zakonom zabranjeno, te apeluje na građane da iste prijavljuju policiji i nadležnim inspekcijskim službama.    

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

[Galleries 593 not found]

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 ŠAPA Zenica


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME