Portal 072info

Kamioni godišnje provedu oko 26 miliona sati na graničnim prijelazima na zapadnom Balkanu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novi projekt olakšanja trgovine i transporta na zapadnom Balkanu će smanjiti i vrijeme i troškove trgovine na području ove regije. Odbor direktora Svjetske banke je odobrio projekt od 78,1 milion eura, koji predstavlja prvu fazu višefaznog programa ukupne vrijednosti 121,5 miliona eura.

Projekt će finansirati dizajniranje, razvoj i implementaciju inicijativa za unapređenje transparentnosti i integriteta, smanjenje transakcijskih troškova, jačanje međuagencijske koordinacije i smanjenje vremena potrebnog za prekograničnu trgovinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Čekanja na graničnim prijelazima na zapadnom Balkanu su pet puta duža nego u mnogim zemljama EU i kamioni godišnje provedu oko 26 miliona sati na graničnim prijelazima u regiji. To je skoro 3.000 godina – kazala je Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.

Ovaj projekt će osigurati ukupno 121,5 miliona eura za šest zemalja zapadnog Balkana, učesnica u regionalnom projektu, pri čemu će se u prvoj fazi osigurati sredstva za Srbiju (34,7 miliona), Sjevernu Makedoniju (26 miliona) i Albaniju (17,4 miliona).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predviđeno je smanjenje godišnjih troškova izvoza i uvoza za više od 10 posto.

Iako zapadni Balkan može izvoziti u Evropsku uniju (EU) bez carina, samo 10-20 posto firmi iz regije su izvoznici. Provođenje procedura, uključujući inspekciju, carinu i vrijeme provedeno na granicama i prijelazima smanjuju efikasnost, povećavaju troškove i otežavaju trgovinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cilj ovog projekta je povećanje regionalne trgovine smanjenjem netarifnih mjera, vremena potrebnog za carinjenje roba i sveukupnih troškova trgovine.

Projekt olakšanja trgovine i transporta na zapadnom Balkanu će olakšati kretanje roba između zemalja regije uvođenjem Nacionalnog jednošalterskog sistema (NSW sistem), uvezivanjem ključnih agencija u cilju smanjenja vremena potrebnog za uvoz i izvoz kroz digitaliziranu carinu, poboljšanjem infrastrukture na graničnim prijelazima i uvođenjem novih tehnologija, kao što su Inteligentni transportni sistem (ITS) i Sistem za upravljanje i pružanje informacija o pomorskom prometu (VTMIS). 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Projekt će doprinijeti i smanjenju emisije stakleničkih plinova od skoro 30.000 tona, kroz smanjenje vremena čekanja vozila na granicama, postavljanje solarnih panela na carinskim objektima i sadnju novog drveća uz parkirališta.

Ostale koristi od projekta za okoliš uključuju manje korištenje papira zbog digitalizacije, povećanu energetsku efikasnost novih i obnovljenih objekata i uvođenje sistema ranog upozorenja za praćenje rizika od klimatskih promjena i predviđanje poremećaja trgovine na cestovnoj mreži.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME