Kamo dalje, Dragane

U jednom trenutku stvari su se činile prilično dobrima za Dragana Čovića. Dugogodišnje nezadovoljstvo Izbornim zakonom te lobiranje HDZ-a iz Hrvatske u Evropskoj uniji naveli su i vodeće zapadne sile da obrate pažnju na problem Izbornog zakona i u većoj mjeri uvaže hrvatske zahtjeve u BiH.

Uvažavanje je dobio čak i od nekih probosanskih političara koji su se složili s tim da nije pravedna praksa da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva.

Ipak, ispostavit će se da su lideru SDA Bakiru Izetbegoviću pregovori o izmjenama Izbornog zakona bili tek početak predizborne kampanje, a u koje je, čini se, od starta ušao s namjerom da ih sruši i tako pobere političke poene.

I prije i nakon pregovora iz kuhinje u HDZ-u i oko njega svjedočili smo zaoštrenoj retorici, od poziva na jednostrano obnavljanje “Herceg-Bosne”, do prijetnji blokiranjem izbora.

Propast pregovora izazvala je ne samo lavinu histeričnih reakcija nego i konkretne pokušaje rušilačkih politika koje Čović nije mogao ili želio da iskontrolira. Ako je HDZ-u u indolentnosti međunarodne zajednice nakon izbora 2018. i pošlo za rukom da blokira formiranje nove Vlade FBiH, pokušaj Vjekoslava Bevande da, kao ministar finansija, blokira odluku o finansiranju izbora izazvao je bonske ovlasti i nametanje iste odluke od visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Uporedo s tim, na listu američkih sankcija zbog blokada dospio je bliski Čovićev saradnik Marinko Čavara, dok je PIC jasno upozorio HDZ-ovu nevladinu organizaciju HNS da su njihovi pozivi na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH neustavni.

Dok se insistiralo na pregovorima, Čović je i imao neku mogućnost da mu, i od međunarodne zajednice i od bošnjačkih partnera, neki od zahtjeva budu uvaženi. Kada je pokušao s blokadama i prijetnjama, uslijedile su sankcije, upozorenja i bonske ovlasti. Radikalizam se ne isplati. Posebno se Hrvatima nije isplatio, od “Herceg-Bosne” do “Hrvatske samouprave”, kada god su jednostrano pokušavali uzeti sve, ostajali su bez ičega. Stoga, čudno je da tu lekciju Čović ponovo mora učiti na teži način.

Avaz