Kamo dalje, Milorade: Posljednji ples očajnika

milorad dodik 3
27.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predsjednistva Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

– Srušit ćemo Dodika prije izbora, precijenio je svoju snagu.

Ovo su bile riječi Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a u februaru ove godine. Ostaje nepoznato da li je Šarović samo demonstrirao verbalnu samouvjerenost i snagu, ili je znao nešto više o scenarijima koji su u pripremi.

Opasna avantura

Nekoliko mjeseci poslije, Dodik je, moguće, došao na prekretnicu. Nakon što je zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka (Inzka) o zabrani negiranja genocida povukao srpske predstavnike iz Parlamentarne skupštine BiH, igrokaz u kome mu je zdušno pomogla i opozicija, sada tvrdi da ide i korak dalje. Najavljuje da će do kraja oktobra ili početkom novembra RS povući odluke o Oružanim snagama BiH, Upravi za indirektno oporezivanja i VSTV-u, a pored toga i da će OSA-i i SIPA-i zabraniti rad na području prostora Republike Srpske.

Za razliku od Inckove odluke, Dodik se u ovoj avanturi pak našao sam. Opozicione stranke u RS redom upozoravaju da ovakvi potezi predstavljaju opasni avanturizam, dovode u opasnost sam opstanak RS, ali nameću i opasnost od uvođenja sankcija za cijeli entitet.

Također, potpuno je nejasno na koji način Dodik najavljene zahtjeve planira ostvariti. Šta, primjerice, i ako povuče odluku o OS BiH, koje su formirane odlukom PS BiH? Hoće li možda pozvati srpske oficire i vojnike da napuste svoja radna mjesta, odreknu se plate i okončaju svoje karijere? Hoće li umjesto toga ponovo osnivati Vojsku RS i od kojeg novca? Kako tačno misli zabraniti SIPA-i rad na prostoru RS? Hoće li to možda Policija RS ući u fizički sukob s državnom agencijom i njenim oružanim pripadnicima?

Dakle, najave Dodika djeluju kao nebulozni i neprovodivi avanturizam. No, šta stoji iza njega?

Završni udarac

Jedna mogućnost je da se radi o starim dobrim taktikama blefiranja, gdje Dodik tradicionalno izigrava bučnog klauna, najavljuje „epohalne“ podvige i društvene zemljotrese, da bi na kraju trgovao i tražio ustupke kako bi povlačio ručnu?

No, šta ako je Dodik ovaj put zaista izgubio izgubio moć, a njegovoj robi istekao rok trajanja? Indikativno je što posljednjih dana Dodik daje čitav niz nervoznih i naročito nebuloznih izjava…. Spominje stvaranje bošnjačke države koja bi ušla u konfederaciju s Turskom, govori o mogućoj NATO intervenciji i „prijateljima“ koji će ga zaštiti od nje, najavljuje da će ići do kraja bez obzira na sve….

Istovremeno, zanimljivo je primjetiti da je njegov gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović pao na jedan krajnje banalan način – objavljivanjem degutantnih fotografija na kojima ga vidimo kako povraća, guta tablete, valja se po podu, itd.. Opozicija nije ni krila svoja zasluge za objavu. Sama činjenica da se na ovaj način skidaju Dodikovi kadrovi, pokazuje da njegova moć ni unutar same RS nije ni približno onakva kolika je nekoć bila.

Uporedo s tim, u kuloarima se uveliko špekuliše da je poslušnost Dodiku odavno već otkazao i ministar policije RS Dragan Lukač. Posljednja hapšenja u Banjoj Luci osoba za koje se smatra da su bliske članu Predsjedništva,a protiv čega je Dodik i javno negodovao, baca dodatno svjetlo na ovu mogućnost.

S te strane, postavlja se pitanje da li su Dodikove najave udara na institucije države zapravo potez očajnika koji je svjestan da mu se drma stolica i koji je odlučio da, ako se već igra privodi kraju, ode sa scene u velikom silu – kao mučenik u pokušaju koji za javnost nastoji izvesti spektakularan završni potez.

Bakir pruža ruku

Povodom posljednje krize koju je izazvao, Milorad Dodik pokušao je organizirati sastanak s 28 ambasadora u BIH. Pokušaj je doživio potpuni debakl, jer se samo njih 11 odazvalo pozivu. Međutim, uporedo s tim, uslijed njegovih posljednjih poteza, ambasadori Kvinte u Sarajevu su odlučili da sazovu sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

No, dok ambasadori izbjegavaju susret sa Dodikom, a SAD najavljuju i konkretne mjere, lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako je spreman da sjedne s Dodikom, a nakon što je prethodno izjavio da će s njim biti spreman razgovorato tek kada otkloni blokade. Ostaje nejasno zašto je Izetbegović odjednom spreman Dodiku pružiti ruku u trenucima dok ovaj najveći dio međunarodne zajednice, ali i opozicije u RS, uspijeva okrenuti protiv sebe? (avaz)

GODISNJICA
MARKETING