Kampanja u Turskoj: Nacionalizam, neprijateljstvo prema izbjeglicama i laži

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Neposredno prije drugog kruga izbora u Turskoj, ton je postajao agresivniji. Dok se iz vladinog tabora čini sve kako bi ocrnili opoziciju i njenog predsjedničkog kandidata prikazali kao izdajicu domovine, sam opozicioni kandidat Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu) krenuo je u protunapad, piše Deutsche Welle.

– Erdoane, ti si taj koji je pregovarao s teroristima iza zatvorenih vrata – izjavio je nedavno na jednom skupu. “Ko si ti i odakle ti pravo dovoditi u pitanje moj patriotizam?”

Manipulirani izborni plakati

Čini se da se pristalice turskog predsjednika Redžepa Taiba Erdoana oslanjaju na lažne vijesti. Internetom kruže brojni manipulirani plakati o stranci CHP (Cumhuriyet Halk Partisi), najvećoj opozicionoj stranci u Turskoj. Dijele ih članovi i pristalice vladajuće stranke AKP.

Tu spada i predizborni plakat s logom CHP-a koji glasi: “YPG (op. urednika: YPG je kurdska milicija u Siriji, koja je bliska terorističkoj organizaciji PKK) za nas nije teroristička organizacija. Odlučite sada!”. Organizacija za provjeru činjenica Teyit.org provjerila je autentičnost ovog i drugih plakata i došla do zaključka da plakati ne potječu iz izborne kampanje opozicione stranke CHP.

I prije prvog kruga izbora 14. maja pojavile su se lažne vijesti o turskoj opoziciji. No, prema izjavama posmatrača, prije drugog kruga krivotvorenja su postala opsežnija i sistematičnija.

Kiličdarolu želi poentirati neprijateljstvom prema izbjeglicama

Opozicija je u međuvremenu nakon prvog kruga promijenila strategiju. Prema analizi, prethodni Kiličdaroluov pomirljivi ton u odnosu na Erdoanovu agresiju, unutarstranački stratezi kampanje doživjeli su kao slabost. Posljedica: dosta s tim.

Kiličdarolu ne samo da sada želi skupljati bodove kod turskih birača na patriotizmu, već i na neprijateljstvu prema izbjeglicama. Cilj je pridobiti najveću grupu birača – nacionaliste, koji su kritični prema vlasti.

U tu svrhu Kiličdarolu direktno napada svoju konkurenciju: Erdoan je u zemlju doveo deset miliona izbjeglica, tvrdi on. Kada bi ostao na vlasti, u državu bi se slilo još deset miliona, a turske gradove preplavile bi izbjeglice, mafijaški kumovi i narkobosovi, navodi on dalje.

Kiličdarolu je već u više navrata najavio da namjerava vratiti sve izbjeglice ako dođe na vlast. Prema podacima Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), u Turskoj živi oko četiri miliona izbjeglica.

Turski stručnjak Kemal Bozaj (Bozay) iz Centra za istraživanje i prevenciju radikalizacije na Međunarodnom sveučilištu u Kelnu ovu promjenu strategije protukandidata Kiličdarolua označava kao “radikalnu”. Do sada je, kaže Bozaj, moto 74-godišnjaka bio “Sve će biti u redu”. U međuvremenu je, kaže on, njegov ton postao dosta agresivniji.

Osim toga, tu je, kako on kaže, i strateška promjena koja bi trebala obuhvatiti i liniju nacionalističkog i desnog populističkog trećeplasiranog predsjedničkog kandidata Sinana Oana (Ogan) i privući njegovo biračko tijelo. Bozaj smatra da je to rizičan plan.

– Kiličdarolu ne smije zaboraviti da su ga birali prvenstveno kurdski, ljevičarski i progresivni glasači, posebno u velikim gradovima i metropolama, u kurdskim uporištima – objašnjava Bozaj. I oni se, kako kaže, vjerovatno ne slažu s Kiličdaroluovim neprijateljskim stavom prema onima koji traže zaštitu. Stoga se, kaže Bozaj, može dogoditi da se to biračko tijelo osjeća frustrirano i možda uopće ne izađe na izbore.

U ponedjeljak je trećeplasirani kandidat u prvom krugu glasovanja, Oan, izrazio podršku sadašnjem predsjedniku Erdoanu u drugom krugu izbora. Neizvjesno je hoće li ga biračko tijelo slijediti, jer se ultranacionalistički savez ATA, čiji se kandidat Oan takmičio za predsjednika, raspao malo prije nego što je on predložen za predsjedničku utrku. Na iznenađenje mnogih on je u prvom krugu izbora 14. maja dobio oko 5,2 posto glasova.

Erdogan je opušten

Dok opozicija taktizira, Erdoan svoju kampanju bazira na vrijednostima kao što su stabilnost i pouzdanost. “Moji vrijedni saradnici i saborci uspješno smo završili najkritičnije izbore u našoj historiji.[…] Vjerujem vam – napisao je Erdoan na Twitteru.

Prvi put u više od 20 godina, uoči izbora 14. maja, opozicija se nadala da će stati na kraj Erdoanovom sistemu. Većina anketa je govorila da je Kiličdarolu u prednosti. Razočaranje među pristalicama opozicije tim je sada veće.

U prvom krugu predsjedničkih izbora niko od kandidata nije osvojio apsolutnu većinu. Gotovo 45 posto glasova dobio je kandidat opozicije Kiličdarolu, a na parlamentarnim izborima održanim isti dan 35 posto glasova je dobio njegov savez “Savez nacije”. Sada ima 213 mjesta u parlamentu. Oba rezultata su daleko ispod očekivanja.

Aktuelnom predsjedniku Redžepu Taibu Erdoanu tek je za dlaku izmakla apsolutna većina s 49,5 posto. S 322 zastupnička mjesta od 600, njegova koalicija je osigurala većinu u parlamentu za sljedećih pet godina. Erdoan dakle ide u drugi krug s jakim vjetrom u leđa.

Glasanje u inostranstvu

Više od 3,4 miliona Turaka koji žive u inostranstvu ima pravo glasa. U ovoj glasačkoj grupi Erdoan je daleko ispred opozicionog protukandidata. U skladu s tim on je ponovno apelirao na njih i tražio da “odbrane tursko vodstvo”.

Erdoan ima veću podršku među Turcima u inostranstvu nego kod kuće. Od njih je u prvom krugu dobio 57,5 posto glasova. „Birači u inostranstvu mogu dati važan doprinos Erdoanovoj pobjedi, a Erdoanu su ovi glasovi definitivno potrebni u drugom krugu – kaže Bozaj, prenosi DW.