ka
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Nezapamćeni toplotni val u historiji Kanade skuhao je na hiljade kamenica, dagnji, zvjezdača i puževa koji su živjeli u vodama oko grada Vankuver u provinciji Britanska Kolumbija.

Kris Harli (Chris Harley), morski biolog sa Sveučilišta Britanske Kolumbije, pomor je uočio kada je u nedjelju osjetio da se iz smjera plaže Kitsilano širi neugodan miris. Harli je u razgovoru za kanadsku televiziju CBC rekao da je ostao šokiran kada je otkrio izvor mirisa.

Temperatura na obalama iznosila 50 stepeni

U Britanskoj Kolumbiji su tokom tri uzastopna dana krajem juna zabilježene rekordno visoke temperature. Rekordnih 49.6 °C izmjereno je 29. juna.

Nije razjašnjeno kada su školjkaši stradali. Harley je za CBC rekao da većina morskih životinja koje žive u priobalnom području mogu izdržati temperature od maksimalnih 30 °C. 

Termografske snimke napravljene 28. juna pokazale su da je temperatura na vankuverskim obalama iznosila 50 stupnjeva Celzija.

Uginule životinje

Harli je nadalje rekao da će kvaliteta vode u tom području privremeno pasti jer kamenice i dagnje filtriraju vodu.

Dodao je i da je na temelju dostupnih podataka o pomoru morskih životinja u vodama oko Vankuvera izračunao kako je moguće da je na sličan način uginulo više od milijardu životinja koje žive u priobalnom području obližnjeg Salishkog mora.