Portal 072info

Kanada se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kanada se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta, pokazali su rezultati novog naučnog izvještaja o klimatskim promjenama. Stručnjaci upozoravaju da su promjene već vidljive u mnogim dijelovima zemlje i predviđaju njihovo intenziviranje, piše BBC. U izvještaju se također navodi da su mnogi od već viđenih učinaka globalnog zagrijavanja vjerovatno nepovratni.

Stručnjaci, između ostalog, navode da je od 1948. godine prosječna godišnja temperatura u Kanadi povećana za oko 1.7 stepeni Celzijevih. Najveće povećanje temperature zabilježeno je na sjeveru, u kanadskim prerijama i sjevernoj Britanskoj Kolumbiji. Prosječna godišnja temperatura u sjevernoj Kanadi povećana je za približno 2,3 stepena Celzija.

“Iako su i ljudske aktivnosti i prirodne varijacije klime doprinijele zagrijavanju u Kanadi, dominantan je ljudski faktor”, navedeno je u izvještaju.

Učinak globalnog zagrijavanja znači ekstremnije vremenske uvjete u Kanadi. Rast temperatura može značiti više toplinskih valova i veći rizik od požara i suša u nekim dijelovima zemlje. Stručnjaci procjenjuju da će okeani postati kiseliji i manje oksidirani što bi moglo ugroziti morski život. Osim toga, predviđa se da će dijelovi kanadskog Arktičkog okeana u nekoliko narednih desetljeća tokom ljeta imati razdoblja bez leda. Porast nivoa mora također može povećati rizik od poplava, a intenzivnije padavine mogu uzrokovati probleme s poplavama u urbanim središtima.

Ipak, stručnjaci navode da bi količina zagrijavanja mogla biti ograničena ako se poduzme globalno djelovanje drastičnim smanjenjem emisija ugljen dioksida i smanjenjem emisija drugih stakleničkih plinova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME