Kanada zabranila upotrebu zaštitnih maski koje u sebi sadrže grafen

Zdravstvene vlasti Kanade zabranile su distribuciju, proizvodnju, uvoz te samim time i upotrebu zaštitnih maski koje sadrže grafen zbog zdravstvenih rizika.

Grafen se sastoji od sloja atoma ugljika koji se izdvaja iz grafita. Ovaj materijal, koji je tanji milion puta od dlake, 200 puta je tvrđi od čelika, tvrđi je od dijamanta i provodi elektricitet i toplinu bolje od ostalih materijala.

Također se navodi da grafen ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

U saopćenju objavljenom u petak, Zavod za zdravstvo Kanade je navelo da postoji “rizik da korisnici mogu udisati čestice grafena iz nekih zaštitnih maski što može predstavljati opasnost za respiratorni sistem”.

“Proveli smo istraživanje na sve popularnijim maskama sa grafenom i donijeli preliminarnu naučnu procjenu nakon što smo obaviješteni da maske koje sadrže grafen koriste odrasli, ali i djeca u školi i vrtićima. Postoje informacije da su one distribuisane i u zdravstvenim ustanovama”, naveli su iz Zavoda za zdravstvo Kanade.

Naveli su i to da tačni zdravstveni rizici još nisu tačno poznati, ali da se oni mogu razlikovati ovisno o dizajnu maski.

“Također, još nismo utvrdili koje sve negativne zdravstvene posljedice imaju različite starosne grupe. Međutim, podatke o zravstvenim rizicima ne treba zanemarivati, a u narednom periodu ćemo doći do svih detalja nakon dodatnih istraživanja”, naveli su.

Riječ je o maskama koje se proizvode savremenim nanotehnološkim metodama i koje se predstavljaju kao antivirusne i antibakterijske.

Takve maske su najpopularnije među stanovnicima Kanade i Indije, piše Global News.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakBiografija Branka Mikulića kao ogledalo dijela historije Bosne i Hercegovine
Sljedeći članakKristić: Građani Kantona Sarajevo će dobiti novac koji su dali na Tocilizumab