Portal 072info

Kanadski novinar poslije obilaska Beograda: Ljudi u kafićima šapuću bit će rata!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kanadski novinar Mark MacKinnon, koji za svjetske medije izveštava s ovih prostora, u najnovijem tekstu za portal “The Globe and Mail” pisao je je o rastu tenzija na području jugoistočne Evrope, s posebnom pažnjom na Balkan.

Između ostalog, kako prenosi hrvatski portal “Index”, ovaj novinar u tekstu navodi da gosti kafića u Beogradu navodno već šapuću da će ponovo biti rata! Evo djelova teksta u kojima Makinon spominje Srbiju, pa sami prosudite koliko je njegova ocjena realna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Nigde na svijetu tenzije nisu porasle kao na području jugoistočne Europe, gde je mir proteklih decenija uglavnom bio održavan zahvaljujući političkoj volji SAD. Mogućnost američke vojne intervencije služila je kao garancija.

Nakon pobjede Donalda Trampa na predshedničkim izborima u SAD, širom svijeta širi se nejasan osjećaj – geopolitičke tektonske ploče se pomiču, brzo i nepredvidivo.
Najnapetije je na području Balkana. Na tom području mir vlada već 18 godina, od kraja rata na Kosovu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, ono što bismo mogli nazvati “srpskim pitanjem” i dalje nije riješeno. Iako su Hrvati, Bošnjaci i kosovski Albanci izborili svoju nezavisnost od Beograda u devedesetim, u njihovim novim državama ostale su brojne srpske manjine.

Tenzije između Kosova i Srbije su na vrhuncu – nakon niza visokoprofilnih prijetnji proteklih sedmica, koje su završile porukom srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, a koji je poručio kako su Srbi spremni na rat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, Tramp je dosad bio zauzet pitanjima na domaćem terenu. Trenutno se bori s američkim sudovima oko implementacije svoje zabrane ulaska migrantima iz sedam muslimanskih zemalja u SAD. Tramp praktički nije spomenuo Balkan za vrijeme svoje izborne kampanje.

Zapadni državni funkcioneri govore o opasnom vakumu moći koji se stvara u ovom regionu . Diplomate ne žele službeno govoriti o tome, no smatraju kako Rusija i njezini saveznici u Srbiji žele iskoristiti ovaj trenutak nesigurnosti kako bi se nametnuli na terenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rat dolazi, šapće se u beogradskim kafićima. A situacija nije ništa bolja ni u Bosni i Hercegovini. Najizgledniji katalizator nevolje biće će Republika Srpska, koja ide prema tome da proglasi nezavisnost. Nacionalista Milorad Dodik zakleo se kako će održati referendum o otcjepljenju od Bosne do kraja 2018. godine”.

Avaz.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija