Portal 072info

Kanadski premijer uslovio građane: Smanjite druženja ili će biti upitna proslava Božića

Screenshot 2 1617
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Premijer Kanade Justin Trudeau upozorio je građane da smanje druženja jer u suprotnom postoji mogućnost da možda ne bude božičnih proslava.

Ovakav Trudeauov ultimatum uslijedio je nakon proslave Dana zahvalnosti koji se proslavio 12. oktobra u Kanadi usljed čega je došlo do rekordnog broja slučajeva, smrti i hospitalizacija zbog koronavirusa jer su se okupljali prijatelji i rodbina.

Zdravstveni službenici su upozorili da zdravstveni sistem više ne može podnijeti ponavljanje iste situacije i za Božić.

“Sada je najvažnije da što više smanjimo okupljanja i druženja. Naše aktivnosti u narednim danima i sedmicama će odrediti kako će izgledati Božić”, naglasio je Trudeau.

Voditeljica javnog zdravstva Kanade, doktorica Theresa Tam kazala je da su ležerna druženja ključni izvor širenja koronavirusa u gotovo svim dijelovima Kanade.

“Jedan od glavnih uzroka povećanog broja zaraza su i dalje neformalna društvena okupljanja unutar i izvan naših domova. Kada se nađemo s porodicom, na rođendanima ili prazničnim proslavama, prirodno je da se opustimo. Međutim, to može značiti i da lako zaboravimo na mjere opreza i da ih prestanemo slijediti”, kazala je Tam.

Doktorica je upozorila i da bi se broj novih dnevnih slučajeva mogao udvostručiti u samo nekoliko sedmica ako Kanađani ne shvate ozbiljno sve zdravstvene mjere, piše CNN.

U Kanadi je uređen sistem tako da su sve zdravstvene mjere u nadležnosti provincija, a nekoliko njih, uključujući Ontario i Albertu, nije sklono uvođenju strožijih mjera jer bi prema njihovom mišljenju to moglo uništiti privredu i ekonomiju.

S druge strane, stotine doktora širom Kanade upozorava da samo stroge mjere ili ograničeni lockdown može zaštititi građane te spriječiti katastrofu u kanadskim bolnicama.

U Kanadi je u posljednjih sedam dana registrovano više od 4.300 dnevnih slučajeva, dok se u sedmici prije Dana zahvalnosti, broj novozaraženih kretao oko 2.500.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME