Kandidatske liste SDA: Siguran samo Bakir. Nema nekih starih kadrova

bakir
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vrlo zanimljiv prijedlog izgleda kandidatske liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije trebalo bi u četvrtak, 30. juna ove godine, “ovjeriti” kandidatske liste ove partije za predstojeće opće izbore 2. oktobra.

Kako je sugerirano za Politicki.ba iz više izvora, sve do kraja sjednice vrhovnog rukovodećeg organa ove stranke, ništa nije sigurno. Osim da će Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema trenutnom stanju, listu državnog parlamenta trebali bi predvoditi ili Bisera Turković, aktuelna zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH ili Adnan Efendić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Federalnom parlamentu.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Zanimljivo je da, kako sada stvari stoje, na listama SDA za državni parlament neće biti nekih od starih kadrova ove partije.

Tako saznajemo da se ne očekuje da se na glasačkim listićima, gdje će biti kadrovi SDA, nađu imena poput Adila Osmanovića i Safeta Softića.

Dvije sarajevske liste za Federalni parlament predvodit će Edin Smajić, načelnik Vogošće i Eldar Čomor, poslanik ove partije u Federalnom parlamentu.

Predložena lista za Skupštinu Kantona Sarajevo kombinacija je starih, provjerenih i novopridošlih kadrova.

ČITAJ JOŠ:  Reuters: Ovo je spisak zemalja koje i dalje kupuju rusku naftu

Mahir Dević planiran je kao nosilac liste.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica UKC Sarajevo i bivša poslanica Federalnog parlamenta, bit će na poziciji 2, saznaje Politicki.ba.

Izetbegović je ispred Izborne jedinice 11 prije četiri godine, “lopatom uzela”, osvojivši više od 13.000 glasova.

Ona je tako osvojila daleko najviše glasova od svih kandidata iz ove izborne jedinice iz bilo koje stranke.

“Najbliže” joj je prišla Sabina Ćudić, sa nešto više od 8.700 dobijenih glasova.

Polovinom marta 2020. godine Izetbegović je vratila poslanički mandat kako bi se, kako je objavila, suočila s pandemijom koronavirusa.

ČITAJ JOŠ:  Moskva traži od Pekinga vojnu i ekonomsku pomoć

Sagovornici najaljuju da bi se na kantonalnoj listi trebalo naći još jedno poznato lice – Haris Zahiragić.

No, uz njega, kao nova faca predložen je i Faruk Kapidžić.

Veoma poznati i ugledni sarajevski arhitekt u političke se vode otisnuo početkom 2020. godine, kada je izabran za nestranačkog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Vlada je oborena početkom naredne godine a nedugo potom Kapidžić je pristupio SDA-u. Člansku knjižicu uručio mu je lično Bakir Izetbegović.

GODISNJICA
MARKETING