Screenshot 7 30
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 16:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

David Kanin, profesor na međunarodnim studijama Univerziteta Johns Hopkins u SAD sa fokusom na Jugoistočnu Evropu i bivši analitičar u CIA, koji je bio politički analitičar međuagencijske radne grupe za Balkan tokom ratova ’90. godina je rekao bi SAD i EU nakon tri decenije trebali da se pomire s činjenicom da njihove strategije na zapadnom Balkanu nisu urodile plodom.

NER FIT

Svoju izjavu je uporedio sa Afganistanom i dešavanjima koja su u ovoj državi odigrala tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

– Afganistan jeste veoma različit, ne poredim područja, ali poenta je da je činjenica neuspjeha sada jasna i evidentna u Afganistanu. Ako ne želimo da se to dogodi na Balkanu, da se sve raspadne prije no što ljudi prihvate i onda kažu: “znali smo cijelo vrijeme”. No, to nije prihvatanje neuspjeha. Radi se o tome da se prvo prizna da politike nisu funkcionisale i neće funkcionisati. A onda pokušati da se pronađe put naprijed, dodaje on.

Kanin je prokomentarisao aktuelna politička dešavanja u BiH, počevši s nedavnim postupcima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je najavio vraćanje nadležnosti RS-u, a što je započelo s usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. Kanin ističe da će Dodik nastaviti da radi sve ono što može dokle god bude mogao.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– On jednostavno želi da stavi prst u oči Zapada kad god ima priliku, zbog svojih političkih razloga. I jer želi da entitet pomakne što je dalje moguće od dejtonske Bosne, dok u isto vrijeme govori da djeluje u skladu sa pravnim okvirima Daytona, naveo je Kanin.

Kanin ističe kako je Dodikova najava formiranja oružanih snaga u RS, ali i sve ostalo, veoma ozbiljna stvar.

– Ali mislim da kada krene da stvara vojsku, vojnu snagu koju može da koristi, nezavisno od druge vojne snage, ne samo kao zahtjev za internom sigurnošću, već kao sredstvo policije i vojske za otcjepljenje njegovog entiteta na ozbiljan način, onda mislim da prelazi granicu, rekao je Kanin.

Međutim, Kanin tvrdi kako bi uvođenje sankcija Dodiku pokazale malo efekta s obzirom da dosadašnje sankcije nisu imale bilo kakvog političkog efekta.

– Možda je bilo unutar zemlje ekonomskog efekta na finansije pojedinaca povezanih sa Dodikom i na njega samog, ali nisu naštetile efikasnosti njegove pokroviteljske mreže i njegove kontrole unutar RS-a. I stoga, politički, ne vidim da imaju odlučujući uticaj, kazao je Kanin.

Kanin upozorava i tvrdi da je gotovo siguran da bi zbog trenutnih dešavanja u BiH moglo doći do eskalacije i novog rata, ali da mu jasna priroda buduće borbe ipak nije posve jasna.

– Mislim da će se neki oblik konflikta dogoditi na Balkanu. Možda neće doći u obliku ratova koje smo vidjeli ranije. Ne znam kakva će biti priroda nasilja. Ne znam ko će ga isprovocirati. Koji će ga incidenti isprovocirati? Ne znam. Ne znam ni da li će biti zvanična vojska koja se na različitim mjestima bori jedna protiv druge. Da li će biti tenzije unutar zajednice. Moja pretpostavka jeste da će biti ovo posljednje. Da će biti tenzije unutar zajednice koje će izmaći kontroli prvo na lokalnom nivou. I onda će da izmaknu kontroli. I to je ono što me zabrinjava, rekao je Kanin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

LIDER