Portal 072info

Kanton Sarajevo dobiva novi pozivni broj: Kraj za 033

Iako smo navikli da je pozivni broj za Kanton Sarajevo 033, iz Regulatorne agencije za komunikacije je potvrđeno da je u toku procedura za promjenu ovog broja, prenosi radiosarajevo.ba.

Novi pozivni broj, po uzoru na veće gradove u regionu će biti 01.

Prema planu brojeva za telefonske usluge u Bosni i Hercegovini, za potrebe pružanja telefonskih usluga na fiksnoj lokaciji definisana su geografska područja za koja su određeni tzv. područni kodovi.

Korisnicima telefonskih usluga ovaj kod je također poznat pod nazivom „pozivni broj“ ili „predbroj“.

Operatorima koji pružaju fiksne telefonske usluge u Bosni i Hercegovini dodjeljuju se na korištenje blokovi od po 1.000 i 10.000 pretplatničkih brojeva, pri čemu numerički resursi iz određenog bloka od 10.000 brojeva mogu biti dodijeljeni samo jednom operatoru. Ovo prozilazi iz zahtjeva ITU (International Telecommunication Union) preporuke E.164, u pogledu ukupnog broja cifara nacionalnog pretplatničkog broja potrebnog za usmjeravanje međunarodnih telefonskih poziva. U skladu s tim, predmet analize iskorištenosti ukupnog raspoloživog numeričkog resursa sa pripadajućim područnim kodom su blokovi od po 10.000 pretplatničkih brojeva. Prema postojećem stanju, ukupan kapacitet pretplatničkih brojeva koji se stavlja na raspolaganje operatorima koji pružaju fiksne telefonske usluge u Bosni Hercegovini u okviru jednog područnog koda je 80 blokova od po 10.000 pretplatničkih brojeva, pojasnili su nam iz Regulatorne agencije za komunikacije.

U cilju praćenja dovoljnosti predviđenog numeričkog kapaciteta za pružanje telefonskih usluga u fiksnoj telefonskoj mreži Bosne i Hercegovine i njegovog racionalnog korištenja, Agencija je, u skladu sa svojim mandatom, analizirala podatke o dodijeljenim blokovima pretplatničkih brojeva po operatorima u definisanim geografskim područjima (mrežnim grupama) u Bosni i Hercegovini, prenosi Radio Sarajevo.

Analizom je razmatrana zauzetost numeričkih kapaciteta u odnosu na raspoloživi kapacitet, pri čemu je Agencija uzela u obzir i postojeći stalni trend rasta potreba operatora za dodjelom novih blokova brojeva. Dobiveni rezultati nedvosmisleno ukazuju na prekomjernu zauzetost raspoloživih numeričkih kapaciteta za geografsko područje sa područnim kodom 33 (Kanton Sarajevo) i potrebu pravovremenog proširenja tog resursa.

Prema utvrđenom stanju za područni kod 33, operatorima je na korištenje dodijeljeno 81,25% od ukupno raspoloživog numeričkog kapaciteta pretplatničkih brojeva. Zahtjevi za dodjelom numeričkih kapaciteta za područni kod 33 i dalje imaju tendenciju rasta što je uzrokovano povećanim interesom novih operatora da pružaju fiksne govorne telefonske usluge na ovom geografskom području.

Agencija je stoga zaključila da je neophodno poduzeti mjere na proširenju ukupnog numeričkog kapaciteta pretplatničkih brojeva sa područnim kodom 33. Agencija je ocijenila da je proširenje numeričkih kapaciteta sa područnim kodom 33 moguće izvršiti jedino na način da se sadašnji područni kod 33, koji se primjenjuje za geografsko područje Kantona Sarajevo, zamijeni područnim kodom 1, te da se u okviru ovog područnog koda opseg pretplatničkih brojeva 30 00 00 do 39 99 99 (sa dužinom od 6 cifara), koji dosad nije u upotrebi, proširi u opseg brojeva od 300 00 00 do 399 99 99 (sa dužinom od 7 cifara). Za sve ostale pretplatničke brojeve u okviru ovog područnog koda, odnosno brojeve iz formata 1 ax xx xx (a = 2, 4, 5, 6…9), zadržava se šestocifrena numeracija, kazali su za portal Radiosarajevo.ba u RAK-u.

Podijelite članak

Počitajte još

BiH: Od koronavirus preminuo muškarac, zaražene još tri žene

Redakcija

Sezonska prognoza vremena za BiH: Šta nas očekuje u junu, julu i augustu?

Redakcija

Ovaj test će vam otkriti istinu: Izračunajte svoju pravu dob

Redakcija

Irskim pabovima prijeti katatrofa: Bez posla bi moglo ostati 50.000 ljudi

Redakcija

Predsjednik Skupštine u Budvi poručio građanima BiH da ljetuju u Crnoj Gori

Redakcija

Ne bacajte je: Za šta sve možete iskoristiti narančinu koru

072info

Nova dva bh. književnika napustila PEN centar BiH

Redakcija

Drama na bh. granici: Nijemac prevozio migrante i pobjegao u šumu, u toku potraga

Redakcija

Za veći dio Bosne i Hercegovine na snazi žuti meteoalarm

Redakcija

Nove cijene na pumpama širom BiH: Gorivo skuplje i do 20 feninga

Redakcija

Veliki skok: U jednom bh. gradu registrirano 14 zaraženih koronavirusom

Redakcija

Posao vrijedan 14 miliona maraka radit će i firma osuđena za utaju poreza

072info

Devet čudesnih namirnica koje bismo trebali jesti svaki dan

072info

BiH ima šest dana da pomogne domaćim firmama u borbi sa konkurencijom iz EU

072info

Život poslije korone: Isplati li se raditi ugostiteljima zbog stalnih inspekcijskih kontrola

072info

Amela Ivković O’Reilly: Zašto je koronavirus bio jedna vrsta buđenja i šta je pokazao

072info

Danas novo popuštanje mjera u BiH

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Federaciji BiH manji za 8,2 posto

Redakcija

Dočekajte ljeto spremni: S dvije namirnice protiv zadebljale kože peta

Redakcija