AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici koja je održana danas donijela odluku da zatvori ugostiteljske objekte u KS i produži policijski sat.
Na sjednici se raspravljalo o uvođenju strožijih mjera zbog loše epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a usljed nereagovanja viših nivoa vlasti da se uključe u borbu protiv koronavirusa.

Donesena je odluka da se zatvore ugostiteljski objekti od 20. marta, odnosno subote, a policijski sat će biti produžen od 21 sat do pet sati ujutru i važi već od sutra, potvrđeno je za Klix.ba.

Mjere su na snazi narednih 15 dana.

Premijer KS Edin Forto je poslao još jednom poruku višim nivoima vlasti da djelimični lockdowni neće imati smisla, no na kraju je ipak donio odluku da zatvori kanton.

Ranije večeras je objavljena i informacija Vlade KS da su Skupštini proslijedili na razmatranje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo kako bi se osigurale naknade poslovnim subjektima koji su ugroženi epidemiološkom situacijom.

Informacije o tome šta će tačno podrazumijevati ova naknada i za koji period još uvijek nisu poznate, a očekuje se da Vlada KS obrazloži svoje odluke.