Kanton u BiH koji jutros nije zabilježio nijedan slučaj koronavirusa

testiranje testovi korona
12.01.2021., Sibenik - Posljednjih dana nema prevelike guzve na testiranjima za covid-19 pred sibenskom Opcom bolnicom. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jutros nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Po riječima direktorice kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medine Bičo, testirana su dva uzorka u Kantonalnoj bolnici Goražde, koji su bili negativni na Covid 19.

“Trenutno imamo 39 aktivno zaraženih osoba, dok se u izolaciji nalazi 90 osoba. U Covid odjelu Kantonalne bolnice na liječenju su tri pacijenta, dok su na klinici Podhrastovi u Sarajevu smještene četiri osobe iz Goražda. Od početka pandemije oporavilo se ukupno 1.939 osoba, dok je nažalost 77 preminulo od posljedica Covida-19”, precizirala je Bičo.

Navela je da je u protekloj sedmici testirano ukupno 130 osoba među kojima su bile 24 pozitivne.

Istakla je da se epidemiološka situacija u Kantonu postepeno stabilizuje, ali da se građani i dalje trebaju pridržavati mjera koje su na snazi.

“Bilo je okupljanja za prvomajske i vjerske praznike, zabilježene su velike gužve u trgovinskim radnjama. Mnogo je osoba koje su dolazile i iz drugh gradova ili država, tako da zaista moramo biti oprezni i teško je procijeniti da li će doći do pogoršanja situacije. Sve je do nas, jer ukoliko se ne budemo pridržavali mjera, postoji rizik od pojave infekcije u većem broju”, upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

IZVORN1
Prethodni članakDobrobiti vitamina C za njegu lica: Vraća svježinu i sjaj
Sljedeći članakHebib: I Čegar je molio da se ne puca, Divjak je pokušavao smiriti situaciju