3218E01D 357E 4B2F BA6B 67F68FB2B391
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Predstavnici romske zajednice sa područja grada Zenice proljetos su, sa početkom pandemije korona virusa, javno ukazali na problem obrazovanja romske djece za vrijeme pandemije korona virusa. Tada romska djeca nisu imala jednak pristup školovanju kao i njihovi školski drugari, djeca pripadnici konstitutivnih naroda. Dok su ovi drugi uživali u blagodatima informacijskih tehnologija, romska djeca su sjedila kući, bez pristupa nastavnim aktivnostima koje su se tih dana odvijale putem interneta. Nadležno kantonalno ministarstvo je tada izašlo u javnost sa reakcijom na saopštenje predstavnika romske zajednice, sa izjavom da je ministarstvo objezbjedilo uslove za školovanje romske djece, iako su sami Romi iz Banloza potvrdili da izrečeni navodi u reakciji ministarstva nisu tačni, te da romska djeca i dalje nemaju pristup on-line izvođenju nastave, jer na prostoru kampa Banlozi nema interneta, niti romska djeca imaju pametne telefone ili laptope.

Stvari je tada popravio gradonačelnik Fuad Kasumović svojom podrškom Romima, iako je prvenstveno bila obaveza kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport da pomogne ugroženim Romima. Tamo gdje je Kanton zakazao, po ko zna koji put uskočio je Kasumović sa podrškom romskoj zajednici, iako sprovođenje politike obrazovanja i odvijanja nastavnih procesa nije u nadležnosti Grada Zenica, nego upravo Zeničko-Dobojskog kantona.

Nadležno kantonalno ministarstvo za obrazovanje imalo je dovoljno vremena preko ljeta da uspostavi bilo kakav sistem za školovanje romske djece za vrijeme pandemije, na način da nastavnici preko ljeta dodatnom nastavom pokriju zaostatke romske djece u nastavnom planu i programu, a svakako i da do jeseni pokrije internet konekcijom lokalitet kampa Banlozi, međutim ništa od toga nije urađeno.

Po svemu sudeći, zeničkim Romima ne preostaje ništa drugo, nego po ko zna koji put potražiti pomoć od Kasumovića i na ovome planu, iako oblast obrazovanja nije u nadležnosti grada Zenice.

JEDNO JE SASVIM JASNO – DOK KANTON PREDVOĐEN ZENIČKOM SDA SPAVA, KASUMOVIĆ NEUMORNO RADI, PA I NA POLJIMA KOJA NISU NADLEŽNOST GRADA ZENICE. HVALA DRAGOM BOGU PA IMAMO KASUMOVIĆA, INAČE BI U OVOME GRADU DAVNO POSTOJALA DRUŠTVENA DISTANCA IZMEĐU BOGATIH I ONIH DO KRAJA POTLAČENIH I OBESPRAVLJENIH, KAO ŠTO JE U OVOME SLUČAJU KANTON PREDVOĐEN ZENIČKOM SDA OBESPRAVIO ROMSKU DJECU IZ KAMPA U BANLOZIMA!