AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U postupku pojačanih inspekcijskih kontrola, intenziviranih prije i za vrijeme održavanja 23. Sarajevo Film Festivala, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su u augustu izvršili ukupno 1.389 kontrola, te radi utvrđenih nepravilnosti izdali 550 prekršajnih naloga u iznosu od 525.917 KM, rečeno je Feni iz KUIPKS-a.

Najveći broj nepravilnosti utvrđen je u oblasti radnih odnosa, pa su inspektori rada zbog kršenja odredaba Zakona o radu FBiH i otkrivenih 146 radnika “nacrno” izdali 247 prekršajnih naloga u iznosu od 68.000 KM. Podnijeli su i tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, kazala je Feni glasnogovornica KUIPKS-a Vildana Brdarić.

Kantonalni tržišno-turistički inspektori su u provedenim nadzorima izdali 183 prekršajna naloga u iznosu 332.602 KM, a najčešće konstatiran prekršaj iz njihove nadležnosti je neizdavanje fiskalnih računa, radi čega su izrekli 124 novčane sankcije.

Istovremeno, sanitarni i inspektori za hranu KUIP-a su izvršili sanitarni nadzor kod 395 subjekata u poslovanju s hranom, kojima su, radi utvrđenih nepravilnosti, izdali 120 prekršajnih naloga u iznosu od 125.315 KM.

Pored toga, inspektori su izricali i upravne mjere donošenjem ukupno 120 rješenja za otklanjanje utvrđenih nedostataka, te izdali 14 rješenja o zabrani rada, koja su donesena zbog neposjedovanja odobrenja za rad i nezakonitosti u poslovanju s hranom.

Nadzori u ovim oblastima bit će kontinuirano nastavljeni i u predstojećem periodu, uz pravovremeno izvještavanje Vlade KS-a poručili su iz KUIPKS-a.

Faktor.ba