Portal 072info

KAO DA JE CIJELA BiH NA JADRANU: Bosanski turisti zatrpali Makarsku rivijeru

Da bh. državljani i dalje idu ka Jadranskoj obali dokaz su i svakodnevne jutarnje gužve na Graničnom prijelazu Doljani, gdje se čeka i po tri sata na izlazu iz BiH. Domaćini su sretni, jer su se već počele prikazivati crne statističke brojke koje su ukazivale na potpuni propast sezone.

Makarska rivijera prepuna je bh. državljana u što se na licu mjesta uvjerio reporeter novinske agencije Patria. Najviše bh. građana ljetuje u Gradcu, Podacama i Drveniku gdje su cijene nešto niže nego u Tučepima i Makarskoj.

Kako nam je kazao Muhamed Š. koji ljetuje u Tučepima primijetno je da u ovom mjestu ima popriličan broj bh. državljana, ali s nešto „dubljim džepom“.

– Vidite da ima i dosta Čeha. Ja svake godine ovdje ljetujem, a primijetio sam da je ove godine nešto skuplje. Ležaljke na plaži su 40 kuna (11 KM), a kilogram grožđa je 30 kuna. I hrana je u restoranima poprilično skupa – kaže ovaj Sarajlija.

Da su podaci i Drvenik jeftiniji uvjerio se Muhamed, jer je jučer boravio u ovim mjestima.

– Toliko sam vidio poznate raje, jednostavno kao da je cijela BiH na Jadranskom moru. Tamo je npr. ležaljka 20 kuna – kaže Muhamed.

Da bh. državljani i dalje idu ka Jadranskoj obali dokaz su i svakodnevne jutarnje gužve na Graničnom prijelazu Doljani, gdje se čeka i po tri sata na izlazu iz BiH.

Domaćini su sretni, jer su se već počele prikazivati crne statističke brojke koje su ukazivale na potpuni propast sezone.

– Nadamo se da će nas avgust zaista što se tiče vremenskih prilika poslužiti. Juni i juli su bili zaista loši. Ali, dobro, šta će se, drugačije ne može biti – kaže Šime Jurić, gazda apartmana na Jadranskoj obali.

Nap.ba

Podijelite članak