Portal 072info

KAO IZ ČASOPISA: Zavirite u prekrasni ‘vintage’ stan od samo 37 kvadrata u Zenici (FOTO)

Kako funkcionira spoj novog i starinskog, kupljenog i restauriranog? Pogledajte fotogaleriju stana u Zenici i oduševite se…

Piše: Iva Novak (Jutarnji.hr)

– Kako se posljednjih nekoliko godina bavim redizajnom strarog namještaja, često sam kroz rad pronalazila komade u koje sam se na prvi pogled zaljubila i koje nisam htjela prodavati, već sam maštala kako će jednog dana ti isti komadi postati dio mog životnog prostora. Ta maštarija se djelomično ispunila kada je sestra odlučila kupiti stan u koji smo planirale zajedno useliti. U samom procesu uređivanja i opremanja maksimalno smo uživale i dobro se zabavljale. Moram priznati da mi je sada i pomalo žao što je sve završeno – smije se Lejla Selimović, simpatična kreativka iz Zenice i vlasnica obrta za redizajn starog namještaja Wood surgery čiji vam šarmantan životni prostor predstavljamo ovaj tjedan.

Zanimljive stepenice

Radi se zapravo o stanu u novogradnji od nekih 37 kvadratnih metara. Stan se nalazi na zadnjem katu zgrade kojemu pripada i tavanski prostor koji je u procesu uređenja adaptiran u spavaću sobu.

– S obzirom da se radi o novogradnji, trebalo je poprilično bezličan prostor pretvoriti u prostor za ugodno stanovanje, prostor koji će biti istovremeno utočište i za tijelo i za dušu. Veliki dio namještaja u stanu čine stari redizajnirani komadi koji su se jako dobro uklopili s novim komadima koji su iz praktičnih razloga morali biti novi. Tu mislim na kuhinju, sofu, krevet… – priča Lejla i objašnjava kako se duž cijelog dnevnog boravka pružaju zanimljive uske stepenice pa su se ona i sestra potrudile da te stepenice budu jedan od zanimljivijih elemenata u stanu te su ih “ukrasile” kovanom ogradom napravljenoj u zeničkoj željezari. U dnevnom boravku, koji je samo srce stana, pored starog ormara i radnog stola te redizajniranih fotelja i stolaca mogu se vidjeti i komadi koji su prenamijenjeni.

Tako je primjerice stara bosanska sofra iskorištena kao klub stol, a stari kalup za izradu opeke kao zidna polica. – Detalji su svakako ono što prostor čini domom, a veliki dio detalja u našem stanu čine upravo unikatni komadi koji su kupovani na buvljacima (luster, ogledalo, okviri..) – ističe Lejla i dodaje kako je zbog relativno malog prostora i potrebe da se iskoristi što više prostora, kuhinja morala biti ugradbena. Zbog toga su se djevojke potrudile da elementi i aparati budu stilski u skladu s cijelom pričom stana.

Mat bijela lamperija

– Majstori su dobili zadatak da izrade bijelu rustikalnu kuhinju od punog drveta, kako bi se ona na najboji mogući način ‘povezala’ s redizajniranim kredencem starim oko 100 godina, koji je centralni komad namještaja u stanu. Stol u blagovaonici je također napravljen po narudžbi, ali je upotpunjen sa starom redizajniranom policom i stolicama obojanim u nježno plavu nijansu – objašnjava Lejla.

Prostor na katu koji ima ulogu spavaonice također je gotovo u potpunosti uređen starim komadima namještaja, a u njemu dominira stara stilska sofa u prljavo-roza boji. – Izvođač radova nam je maksimalno izašao u susret prilikom gradnje, tako da su umjesto klasičnih zidova potkrovlje obložili bijelom mat lamperijom, koja daje posebnu toplinu. Zidovi na katu oslikani su starim gumenim valjcima koji su se nekada koristili za dekoriranje zidova u stubištima koje sam nabavila na zagrebačkom Britancu.

Potudili smo se zaista maksimalno iskoristiti svaki centimetar prostora, tako da smo u kosini uz krevet napravili prostrani ormar za spremanje nesezonske odjeće i silnih kućanskih pomagala – priča Lejla i dodaje kako ni manje prostorije kao što su kupaonica, hodnik i balkon nisu prepuštene slučaju već su interijerski pomno isplanirane. – Poprilično male prostore pokušali smo učiniti funkcionalnim, tako sam u hodniku izabrala tapetu koja se lijepo uklopila uz ormar za cipele koji je prije redizajna bio pekarska vitrina za čuvanje kruha, i vješalice koje su napravljene od starih kalupa za cipele.

Malenu kupaonicu osvježili smo velikim vintage ogledalom, a ideja da se pletene košare iskoriste kao police na zidu pokazala se i više nego funkcionalna za male prostore. Za uređenje balkona koristili smo gajbe koje su poslužile kao police za cvijeće, a koje smo umjesto u obične posude sadili u staro emajlirano posuđe – zaključuje Lejla.

[Galleries 375 not found]

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box