Portal 072info

Karadžić se žali na presudu od 40 godina zatvora

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić u četvrtak se žalio na presudu od 40 godina zatvora koja mu je izrečena krajem marta, tvrdeći da mu suđenje nije bilo pravedno, potvrdio je njegov advokat.

“Danas sam u ime Radovana Karadžića podnio žalbu u kojoj navodimo 50 razloga za žalbu”, rekao je advokat Peter Robinson.

Oni uključuju mnoge primjere da suđenje nije bilo pravedno, kao što je činjenica da je tužiteljstvo flagrantno kršilo svoje obveze da drugoj strani u postupku da sve dokaze i dokumente s kojima raspolaže, primanje na znanje 2.300 općepoznatih, presuđenih činjenica u drugim postupcima i prihvaćanje dokaza 148 svjedoka tužiteljstva bez prava da ih se ospori ili preispita“, objasnio je u odgovoru poslanom e-mailom.

“Uključuju također mnoge primjere pogrešaka u samoj presudi, od kojih je najznačajnija zaključak da je znao za i složio se s ubistvom zatvorenika iz Srebrenice”, istaknuo je Robinson.

Predsjednik Karadžić traži da ga se oslobodi ili da mu se ponovno, pravedno, sudi“, kaže se u žalbi koja je obavljena na internetskoj stranici odvjetnika Robinsona.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je 24. marta pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid nad gotovo 8.000 muslimana u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora, podsjeća.

Vi Radovane Karadžiću niste krivi po točki 1., ali ste krivi za progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubojstva, ubojstvo kao kršenje zakona ratovanja, deportaciju, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, protupravne napade na civile te uzimanje talaca kao kršenje zakona. Pretresno vijeće osuđuje vas na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora“, rekao je predsjednik sudskog vijeća O-Gon Kwon.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva, kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

Karadžić je bio u bijegu gotovo 13 godina, skrivajući se iza identiteta alternativnog liječnika.

Uhapšen je 2008., a suđenje mu je počelo 2009. i završilo 2014. godine, nakon 497 dana saslušanja na kojima je iskaz dalo 586 svjedoka.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box