Karamehić objašnjava ko ne bi trebao primiti vakcinu i ko mora biti oprezan

Screenshot 3 1 39
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

S obzirom na to da je u većini gradova Bosne i Hercegovine počela imunizacija stanovništva protiv koronavirusa, aktuelizirane su i nedoumice o tome ko ne bi smio primiti vakcinu, odnosno ko bi trebalo da obrati pažnju.

Odgovore smo potražili od prof. dr. Jasenka Karamehića, jednog od najeminentnijih bh. imunologa.

On kaže da je najveći broj stanovnika, više od 85 posto, zdravo i može se imunizirati. Prema njegovim riječima, tek manji broj stanovništva ne bi trebalo da primi vakcinu, treba sačekati, odnosno konsultirati se s ljekarima. Među takvima su imunodeficitarni ljudi, oni koji imaju primarni ili sekundarni imuno deficit.

Transplantirani i onkološki pacijenti

Prema njegovom mišljenju, pažnju trebaju obratiti osobe koje su alergične na neku od komponenti vakcine.

“Oni koji su eventualno bili alergični na ranije vakcine, na neke lijekove trebaju da obrate malo više pažnje, mada ne znači da će opet biti alergični. Npr. ako je neko bio alergičan na penicilin, s obzirom da vakcina ne sadrži isti, znači da nema problema da je prime, ali to svakako treba navesti, treba upoznati ljekara s tim”, objašnjava prof. dr. Karamehić.

Međutim osobe koje imaju transplatirane organe bi, s obzirom na to da spadaju u osobe sa oslabljenim imunitetom, trebalo da budu pažljivi prilikom vakcinisanja, odnosno da se konsultuju sa ljekarom, a nakon uzimanja doze da prate stanje.

Kako dodaje, pažnju trebaju obratiti i imunokompromitovani pacijenti, oni koji se nalaze pod nekom vrstom režima imunosupresivne terapije.

“To je terapija koja snižava imunitet ciljano, terapeutski, To su ljudi sa presađenim organima, kojih nema puno u Bosni i Hercegovini, ali ih ima. Niko ne kaže da oni ne trebaju primiti vakcinu, oni mogu, ali kod njih treba posvetiti više pažnje, oni se poslije trebaju i češće kontrolisati”, kaže prof. dr. Karamehić.

Govoreći o onkološkim pacijentima, kaže da vakcinu ne bi trebali primiti dok ne izađu iz tog stanja.

“Čim izađu iz tog stanja, ili su izašli i ne primaju nikakvu terapiju, one se mogu vakcinisati. Poželjno je da to urade, baš zbog osnovne bolesti, komorbiditeta, da se zaštite i na taj način”, kaže prof. dr. Karamehić, objašnjavajući da to treba biti u konsultacijama s onkologom.

Podijeljena mišljenja za dojilje i trudnice

Kada je riječ o dojiljama i trudnicama, prof. dr. Karamehić kaže da ne bi davao preporuke. Kod njih su, kaže, podijeljena mišljenja, pa bi to ostavio struci koja se time bavi.

“Npr. u Sjedinjenim Američkim Državama indikacije i kontraindikacije predoče se pacijentici i odluka je njena”, kaže naš sagovornik.

Također, za one koji su bili u nedoumici da li imunizacija kvari post, stav Islamske zajednice u BiH je da uzimanje vakcine protiv Covid-19 ne kvari post, makar u njoj bilo i nekih hranjivih elemenata u malim količinama.