Karamehić: U posljednjih sto godina nije bilo ovakve epidemije

Podijelite vijest

Globalno gledajući, epidemiju poput ove nismo vidjeli posljednjih sto godina. Niko nema iskustva i ne zna šta se dešava. Zbog toga je to tako zastrašujuće. Kazao je na početku razgovora za „Dnevni avaz“ prim. dr. Jasenko Karamehić, jedan od najeminentnijih imunologa i stručnjaka u BiH sa 40-godišnjim iskustvom.

Poboljšati krvnu sliku

– Ukoliko pogledamo širu povijesnu perspektivu, možemo kazati da se čovječanstvo i ranije susretalo s ovakvim epidemijama. Međutim, sada smo u boljoj situaciji nego ikada ranije. Možemo se nositi s pandemijom jer imamo veliki napredak u medicini. Primjera radi, kada je epidemija kuge izbila u 14. stoljeću, niko nije znao šta se dešava, šta je uzrok i kako se nositi sa tim – pojašnjava Karamehić.

Međutim, kako kaže, sada smo u mnogo boljoj situaciji zbog bolje situacije u tehnologiji medicine, kao i ljekarskom znanju i iskustvu koje je puno napredovalo.

– Činjenica je da specifičnog cjepiva još nemamo i ne možemo ga imati još jer je ovo potpuno nova bolest. Sigurno još neko vrijeme neće biti ni lijeka niti vakcine. Međutim, ne smijemo zaboraviti da su nam prethodne epidemije kroz historiju pomogle da imamo dragocjeno iskustvo koje sada možemo iskoristiti. Iako je novi virus, postoje lijekovi koji mogu djelimično djelovati i poboljšati krvnu sliku – istakao je Karamehić.

Aktivna imunizacija

Između ostalog, on navodi kako je, osim pojedinih lijekova, bitno spomenuti i liječenje plazmom koje je dalo dobre rezultate u skoro svim zemljama.

– Od pacijenata koji su imali koronavirus i uspješno se oporavili i stvorili antitijela protiv ovog virusa, uzima se plazma i daje se oboljelima koji nemaju druga rješenja. Radi se o pasivnoj imunizaciji. Aktivna imunizacija je kada imate specifično cjepivo za gripu – zaključuje Karamehić.

Kraj pandemije ovisi o više faktora

Karamehić navodi kako je veoma teško kazati kada se može očekivati kraj pandemije te pojašnjava da to ovisi o više faktora.  

– Mnogo faktora utječe na to kada će doći do smirivanja situacije. Prije svega od organizacije vlasti, a potom o tome hoće li virus mutirati. Najbolje bi bilo da se što prije pronađe cjepivo, ali mislim da to još nije moguće. Ukoliko ova krivulja oboljelih nastavi ovako, poslije maja treba, uz konsultacije struke, razgovarati o daljnjim koracima mjera u našoj zemlji – kazao je Karamehić.

Avaz


Podijelite vijest