Portal 072info

Karamujić: Samo dijaspora donosi strana ulaganja, BiH je premalo tržište za veliki kapital

00645c3df070446671f4ddb30b946d8c
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu 2020. su najmanja u protekle četiri godine. S obzirom na to da je pandemija koronavirusa uzdrmala svjetsku ekonomiju i u posljednjih pet mjeseci, očekivati je da će se pad stranih ulaganja u našu državu nastaviti.

– Ljude je strah, vlada velika neizvjesnost u cijelom svijetu što ima posljedicu i na ekonomska kretanja. Tako će biti sve dok traje pandemija, odnosno dok se ne pojavi adekvatna vakcina. Nepoznato znači rizik, a od toga svi bježe, pa tako i u ekonomiji – kaže prof. dr. Muharem Karamujić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njegovim riječima, BiH je premalo tržište za veliki međunarodni kapital.

– Jednostavno, nismo zanimljvi velikom kapitalu, pri tome mislim na investicione banke. One traže velika tržišta, od zemalja istočne Evrope te banke su zastupljene najviše u Poljskoj, zemlji sa skoro 40 miliona stanovnika. A BiH nema ni četiri miliona stanovnika. I u vrijeme prije koronavirusa najveća strana ulaganja, bilo direktna ili indirektna, dolazila su od naše dijaspore. Istina je surova, mi nemamo ni novca, ni kapitala, ni znanja.

Preostaje nam samo dijaspora. Očekivati je da će, naprimjer, Mercedes doći u BiH i otvoriti fabriku sa 1.000 zaposlenih je iluzija. Zato je naša šansa dijaspora. Istina, mnogi od naših ljudi rasutih po svijetu ostali su ili bez posla ili su im primanja značajno smanjena. No, zapadne ekonomije će se sigurno oporaviti, što će značiti i finansijsko jačanje bh. dijaspore. Znači, dijaspora je jedina koja BiH može privući strane investitore – ističe Karamujić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)