Karan o brutalnom napadu u Višegradu: Motiv nije vjerska ni nacionalna netrpeljivost

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan na današnjoj konferenciji za medije je odgovarao na pitanja novinara nakon incidenata i napada koji su se desili u ovom entitetu.

Za napad na LGBT aktiviste, koji se dogodio nedavno u Banjoj Luci, rekao je da je bio sukob dvije grupe od 45 sekundi.

– Radilo se o najavljenom javnom skupu po zakonu o javnom okupljanju, on je odbijen u tom smislu, iz bezbjednosnih razloga, organizatori su rekli da odustaju od tog skupa. Radi se kasnije o jednom samoinicijativnom spontanom okupljanju gdje je došlo do vrlo kratkog sukoba oko 45 sekundi dvije grupe. Policija je nakon toga kada je imala dovoljno snaga adekvatno reagovala – kazao je.

Dodaje da se radi se na identifikaciji napadača, huligana, baš kao što ističe i da se “intenzivno radi i na slučaju Višegrad”.

– Jedno je lice predato nadležnom tužilaštvu, po našim operativnim saznanjima mi smatramo da se radi o izvršiocu. Potrebna su dodatna vještačenja, ispitivanja, upravo smo u fazi forenzičkih ispitivanja da pokušamo doći i do materijalnih dokaza. Radi se o klasičnom vrlo teškom krivičnom djelu iz koristoljublja, motiv nije ni vjerska, ni nacionalna netrpeljivost. To ne umanjuje značaj ovog djela, već kažem zbog implikacija u javnosti – rekao je Karan.

Avaz