KARANTIN MOTEL KONAK: Stupili u štrajk glađu, odbijaju i mjerenje temperature, traže testiranje

Podijelite vijest

Od 11. aprila nas jedanaest koji smo došli iz evrospkih zemalja, smješteni smo u motelu “Konak”, Doboj-Jug, i već su mnogi na izmaku snaga, godvori za “Avaz” Hasan Pašić, jedan od ogorčenih građana iz inozemstva koji su po dolasku u našu zemlju smješteni u karantinski smještaj. 

Pašić je došao iz Italije, stanovao je u Sloveniji, a osim što porodicu nije vidio više od mjesec, sada mu je problem i što ne radi, nema ni prihoda, a dovodi mu se u pitanje i posao. Kako je ispričao za “Avaz”, većina smještenih u ovom motelu došla je s Graničnog prijelaza Bosanska Gradiška. 

– Dali smo naše podatke i dobili rješenje o 14 dana izolacije u karantinu, koja smo svi potpisali. Ulazimo u Federaciju, tačnije Doboj-Jug, tu nas dočekuje tamošnja policija, koja je svoj posao uradila maksimalno profesionalno, i sprovode nas u motel – priča on. 

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Ističe da su uvjeti u motelu, odnos osoblja prema njima, na vrhunskom nivou. No, ogorčeni su što ih do sada niko od stručnjaka nije posjetio niti kontaktirao. 

– Nas 11 je tu, u motelu “Konak”. Za sada nismo dobili nikakve kontrole od nadležnih epidemiologa, doktora ili stručnjaka, osim kontrole tjelesne temperature koju su nam mjerili medicinski tehničari. Budući da niko ne dolazi da nas testira, iako nismo pozitivni, jer smo svi zdravi i imamo 36 temperaturu već deset dana, danas smo odbili i mjerenje temperature, a od sinoć smo stupili u štrajk glađu – govori on. 

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Napominje da će tako biti do daljnjeg, odnosno dok neko ne dođe da ih testira. 

– Ako smo pozitivni, neka nas voze u izolaciju. Generalno, uvjeti su ovdje dobri, to stoji. Ali, psiha sve više popušta. Niko nas nije kontaktirao ni za psihološku pomoć – tvrdi on. 

Kaže da su, u međuvremenu, od Federalnog ministarstva zdravstva dobili nova rješenja o 28 dana karantina, koje niko nije potpisao, jer i Svjetska zdravstvena organizacija predviđa inkubacioni period u trajanju od 14 dana. 

– Za kućnu izolaciju odmah potpisujemo i savjesno i svjesno odgovaramo svim zakonima ukoliko je ne budemo poštovali. Ne poričem da sam bolestan, ako sumnjaju, neka uzmu bris i odluče. To je jeftinije nego što po osobi jedan dan košta 100 KM, a nas je ovdje 11 i trebamo ostati 28 dana. Zar nije bolje taj novac usmjeriti u zdravstvo – pita se Pašić. 

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

I dok je vijest o štrajku glađu odjeknula u medijima, naš sagovornik tvrdi da ih niko od nadežnih za sada nije kontaktirao. Nade polažu u Adnana Jupića, ministra zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, koji im je kazao da će se riješiti problem i da će rješenje biti kućna izolacija.

AVAZ – D. PAŠALIĆ


Podijelite vijest