Karate klub Ha Se Karate-Do žele izbaciti iz prostorija?! (FOTO)

Foto: Ahmed Jašarević
Podijelite vijest

Danas je zbog problema sa prostorijama i najavom 21. Ha Se Kupa  upriličena press konferencija za medije koju je organizovao Karate klub “Ha Se Karate-Do” a kojoj su ispred kluba prisustvovali trener kluba Semir Hamzić, predsjednik kluba Fikret Ahmić, te predstavnik organizacije patriotske lige općine Zenica Ibro Delibašić kao i Himzom Halaćem.

Glavni razlog održavanja ove press konferencije je inicijativa predsjednika školskog odbora da klub plati zakup poslovnog prostora u podrumskoj prostoriji bez ventilacije, bez kuhinje i mnogih drugih elemenata koji zadovoljavaju produženi boravak  od 890 KM mjesečno. Problemi oko sale za treniranje počeli su kada je klub pismeno odgovorio na zahtjeve školskog odbora u kojem stoji da klub ne može plaćati toliku sumu novca jer, kako kaže Semir, nema dovoljno  finansijskih sredstava.

“Došli smo u situaciju da su nam najavili sutra u 11.00 sati policiju, da će na silu ući u prostorije kluba, promijeniti brave i zamrznuti svu imovinu kluba i zabraniti nam ulazak u podrumske prostorije te škole koju koristimo prema ugovoru o saradnji koji je  vrijedio do kraja februara.” govori Semir te dodaje da se ovaj školski odbor nije udostojio da ispoštuje odredbe ugovore nego je klub i prije godinu dana maltretirao sa novim zahtjevima o izlasku, većim zakupima, i nasilnim metodama da prihvate njihove uslove.

“Radili smo određene aktivnosti do kraja februara, jer je do tada vrijedio ugovor. Međutim, odredbe ugovora kažu da postoji mogućnost produženja, ali ipak smo dobili prijetnju da moramo izaći mimo naših sportskih rezultata evropskog i svjetskog nivoa.”

Ha Se Karate-Do je organizator Ha Se Karate Kupa koji okuplja 500-600 takmičara svake godine  i prepoznatljivi su ne samo u BiH nego i u svijetu po prezentaciji sporta u Zenici.

“Meni je stvarno žao što ovu konferenciju nismo iskoristili da prezentujemo naš 21. Ha Se Kup koji se održava 24. maja, što nismo iskoristili šansu da prezentujemo našeg takmičara Nermin Bošnjaka, dečka koji je prije 20 dana osvojio dvije bronzane medalje na svjetskom prvenstvu u Prištini, nego zbog ljudi koji žele da ugase jednu zdravu sportsku sredinu.”

Himzo Halać, predsjednik sportskog saveza, apelovao je svim sportskim radnicima, građanima, svim institucijama od nivoa općine do čak i federalnog nivoa da se ovakve stvari ne trebaju dešavati.

“Ono što Sportski savez želi da ukaže, a govorim ovo danas u svoje ime kao sportista i naravno kao što mi i sama funkcija opredjeluje da se mi ovakvih koraka plašimo, jer ne znamo šta se može od ovoga desiti nekome drugom klubu. Molim sve nadležne insitucije da u ovom slučaju nađu način i da pomognu da ovaj sportski klub ostane sa ovakvim svijetlim rezultatima, sa toliko priznanja, pehara… Pitamse zar ovako uspješni sportisti i sportski kolektivi treba da izlaze van? Nisam siguran da ne postoji način obostranog dogovora da se ovaj problem riješi u našem gradu. Mi ćemo apelirati na mnoge druge koji će  se naći u ovakvom problemu, jer ovakve stvari  se mogu dešavati i u budućnosti.” rekao je Halać.

Kao predstavnik patriotske lige Ibro Delibašić, simpatizer i član ovog karate kluba, zamolio je zajednicu da bude odgovornija prema nevladinom sektoru koji kroz ovaj klub preko 22 godine vaspitava i obrazuje mladiće i djevojke i sklanja od svih zala modernog doba i za takav izuzetan rad Ibro kaže da su rezultati zajednice su poražavajući.

“Dokida se prostor u kojem klub radi zarad nekih interesa i uvjeren sam da je ovo hir i da nema nikakvog opravdanja za ovakav potez, te se nadam da će se učiniti neophodne stvari da se ovaj problem riješi i da ovaj klub nastavi raditi kako je dosad radio. U teškim uslovima rezultati su bolji od mnogo drugih organizacija. Ovaj klub je neophodan ovom gradu i on razvija sve moralne kvalitete kod osoba.” rekao je Ibro, te napustio press zbog svojih privatnih obaveza.

Na čelu ovog kluba kao predsjednik Ahmić Fikret kaže: “Umjesto da se bavimo problemom finansiranja u sportu, mi se godinu dana bavim sa ovim problemom. Prijetnja policijom je bez sudskog naloga i mislim da ovaj čovjek zloupotrjebljava i policiju. Prozivam politiku i političare, jer mislim da je politika najveći krivac. Bili smo sa gospodinom ministrom koji nam je obećao trojni sastanak koji nikad nije odradio da bi riješili ovaj problem.”

Na kraju se završava prijetnjom policijom. Fikret se najviše plaši da ne dođu za vrijeme treninga jer djeca mogu doživjeti velike stresove. Naglašava da se klub sam bori bez ičije pomoći.

“Vahid Mulić, SBB stranka, čovjek koji se treba boriti za djecu, tako nam je uradio. Pokušali smo da idemo i dalje ali niko ne želi da nešto poduzme, kao da je taj čovjek toliko opasan pa mu niko ne može ništa” rekao je Fikret.

Na pitanje šta će sutra napraviti, Semir je odgovorio:

“Nećemo ništa sutra napraviti, idemo odmah poslije ove konferencije pokazati svu dokumentaciju. Oni praktično ilegalno izbacuju nas. Poslije policije pokušat ćemo otići načelniku općine koji nam je dao punu podršku i rekao da će riješiti ovakav problem, nadamo se da će vidjeti da nema potrebe za intervencijom policije.”

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa održane press konferencije koju je pripremio naš fotograf Ahmed Jašarević, kao i video prilog.

[flagallery gid=296]