Karcinom bh. društva

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Politički funkcioneri mogu uživati pravo na „bijeli hljeb“, odnosno mogu primati nezarađenu plaću i godinu nakon isteka mandata.

Ovu nemoralnu i nezasluženu privilegiju koristit će i 16 federalnih zastupnika u narednih 12 mjeseci uredno inkasirati mjesečne iznose od 2.600 do 3.200 KM, a i šest njihovih kolega iz Doma naroda iskoristit će ovu naknadu, no bit će ih još.

Iznos jednogodišnje naknade “bijelog hljeba” je i do 38.000 KM, što je približno jednako 35 isplaćenih minimalnih federalnih plaća ili 80 prosječnih federalnih penzija.

Ogorčeni građani odavno traže najpoštenije rješenje i totalno ukidanje prava na “bijeli hljeb” ili njegovo značajno smanjenje, tačnije od protesta iz februara 2014. godine, kada je to bio jedan od glavnih uvjeta plenuma građana.

Minimalna penzija iznosit će sada 445 KM i teško se može i zamisliti kako se njen primalac osjeća dok gleda kako da razvuče crkavicu do sljedećeg mjeseca, a, s druge strane, imate one koji će inkasirati od narodnih para, nakon prestanka mandata, više od 35.000 KM u svoj džep. I to kakvi „političari“.

Ema Maslo - Avaz
Ema Maslo. Avaz

– Ova nemoralna, neopravdana i pohlepna praksa otimačine javnog novca skrivena iza eufemizma “bijeli hljeb” hitno mora biti ukinuta za sva vremena. Nema nijednog argumenta da se ova nepravda i dalje održava. Nadam se da je parlamentarcima jasno da prolongiranje, usporavanje ili blokiranje ukidanja ovog etičkog karcinoma bilo kakvim pravnim smicalicama opasno iritira javnost.

Kazao je ovo još 2015. godine ne neki penzioner, nego Adis Arapović i pokazao da je, osim što je kradljivac mandata, i neviđeni prevrtljivac. Jer i on će u narednim mjesecima uživati u privilegiji zvanoj „bijeli hljeb“.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING