Portal 072info

Kardiologe brine popularnost elektronskih cigareta

Američko udruženje kardiologa zatražilo uvođenje strogih propisa za upotrebu elektronske cigarete, među kojima su zabrana prodaje maloljetnicima i ograničenje reklamiranja.

To udruženje koje je veoma uticajno u SAD, smatra da, pošto elektronske cigarete sadrže nikotin, za njih treba da važe isti propisi kao i za obične cigarete.
“Tokom poslednjih 50 godina, cigareta je odnela 20 miliona života i čvrsto smo posvećeni sprečavanju industrije duvana da stvori novu generaciju pušača koja će zavisiti od nikotina”, rekla je Nensi Braun, predsednica udruženja.

Po njenim riječima, nedavne studije ukazuju da će elektronska cigareta ohrabriti mlade da puše i tradicionalne duvanske proizvode.

“Ti uznemirijući podaci su nas naveli na stav da za elektronsku cigaretu treba da postoje strogi propisi, i da se i dalje sprovode naučna istraživanja o njenom uticaju na zdravlje, posebno na kardiološke i cerebravaskularne bolesti”, rekla je Nensi Braun.

Udruženje predlaže zabranu prodaje maloljetnicima i veoma ograničenu reklamu tog proizvoda. Udruženje se takođe protivi upotrijebi aroma u toj cigareti jer je tada primamljivija za korišćenje.

AHA se poziva na studiju objavljenu u časopisu “Pedijatriks”, prema kojoj je upotreba elektronske cigarete od 2011. do 2013. godine povećana za 250 odsto kod mladih zbog čestih reklama. Prema toj studiji, 24 miliona mladih sada koristi elektronsku cigaretu.

Udruženje navodi da ne postoje dokazi da elektronska cigareta pomaže pušačima da odustanu od pušenja.

Mondo

Svjetska zdravstvena organizacije je još 2008. godine upozorila da nema proverenih naučnih dokaza da je elektronska cigareta bezbjedna i da pomaže pušačima da se odviknu od pušenja.

Elektronske, kao i klasične cigarete, ispušta nikotin, a koncentracija u isparenjima najčešće je identična onoj u konvencionalnim cigaretama.

U Njujorku i Čikagu nedavno je zabranjeno pušenje i te cigarete na javnom mjestu.

Mondo

Podijelite članak