Karić nakon kritika zbog Milanovića: Namjera mi je bila ukazati na opasnost zapaljive retorike

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić reagovala je na kritike upućene nakon njene izjave o jučerašnjim prijetnjama katoličkoj porodici u Sarajevu, koje je ona povezala s izjava hrvatskog predsjednika Milanovića.

“Nikada, nipošto i ničim ne želim da relativizujem ovaj gnusni čin napada na dom sarajevske porodice i to u periodu kada obilježavaju svoje najsvetije i najradosnije praznike”, kaže ona na početku svoje reakcije.

Potcrtavam, moja intencija nipošto nije bila da napad na moje sugrađane na bilo koji način opravdam ili relativiziram šovinističkim ispadima Zorana Milanovića i svaki pokušaj da se tako predstavim, smatram krajnje zlonamjernim, dodaje.

“Naprotiv, moja namjera bila je ukazati na opasnost koju zapaljiva retorika nosi, spiralu zla koju teške riječi mogu pokrenuti i koja se nadvija nad našom zemljom. Ne da bih umanjila ili relativizirala napad na moje sugrađane, nego da bih upozorila da se sa zapaljivom retorikom u cijeloj zemlji i regionu mora prekinuti odmah, prije nego situacija izmakne kontroli i prije nego problem dođe pred svačija vrata. Napad na dom bilo koje sarajevske porodice je napad na mene i moj dom, napad na naše Sarajevo i na naš način života”, zaključila je Karić.

Podsjećamo, nakon što je duševni bolesnik na vratima doma jedne katoličke porodice iz Sarajeva napisao uvredljive i prijeteće poruke, gradonačelnica Karić je ovaj događaj komentarisala za televiziju N1.

“Ne želeći umanjivati ozbiljnost ovog incidenta, moram naglasiti da bi ovo mogle biti posljedice izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji dodatno širi netrpeljivost među narodima”, kazala je tom prilikom.

Izjave je naišla na različite komentare, a iz Kluba Naše Stranke u Gradskom vijeću u Sarajevu su kazali kako najoštrije osuđuju pokušaj da uzroke prijetnje koju je u Sarajevu doživjela jedna katolička porodica pripisuje istupima Zorana Milanovića.

“Ni na koji način Milanovićev neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačelnici za pravdanje prijetnji koju su doživjeli naši sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva pa i sve Sarajlije. To što se dogodilo u potpunoj je suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji”, navodi u saopćenju.

017877FC 35C5 496E A0BA 0F7A98AB003F
Prethodni članakHelez: Legitimno predstavljanje su nametnule “barabe iz zapadne Hercegovine”
Sljedeći članakSuljagić: Prenose se glasine da se dijeli oružje, komšije me pitaju je li vrijeme da porodice šalju u Tuzlu