Karim Benzema: Najbolji na svijetu

Zlatna lopta, koju France Football dodjeljuje najboljem svjetskom fudbaleru, ove godine je pripala napadaču madridskog Reala i francuskom reprezentativcu Karimu Benzemi.

Reklo bi se potpuno zasluženo i očekivano, s obzirom na to da je Benzema bio najbolji igrač Reala u prošloj sezoni te ga je sjajnim igrama i pogocima vodio do naslova prvaka Evrope i Španije. Ukupno je postigao 50 pogodaka u sezoni, od čega 15 u Ligi prvaka.

Benzema je tako prvi put u karijeri osvojio ovu nagradu, a na tronu je naslijedio Lionela Mesija (Messi), koji je prošle godine bio osvajač Zlatne lopte, rekordni sedmi put u karijeri.

U najužoj konkurenciji Benzema je pobijedio Kevina de Brujnea (Bruyne), Sadija Manea i Roberta Levandovskog (Lewandowski).

Zlatnu loptu je primio iz ruku legendarnog francuskog igrača i svog nekadašnjeg trenera u Realu Zinedina Zidana (Zinedine Zidane).

Karim Benzema rođen je 19. decembra 1987. godine u Lionu. Tu je i počeo karijeru, a poslije četiri uzastopne titule prvaka Francuske 2009. godine u transferu vrijednom 35 miliona eura prešao je u Real Madrid. S Kraljevskim klubom je osvojio sve što se može osvojiti. Četiri puta je bio prvak Španije, pet puta prvak Evrope, a u karijeri ima ukupno 30 trofeja

Avaz