Portal 072info

Kasim Prnjavorac za 13 godina pješačenja prešao dužinu ekvatora, plus 4,5 puta do Pariza i nazad

files cache 6 620x300 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svako jutro iza osam sati kada god sam vozio uz Krndiju preko Marin Hana u pravcu  Žabljaka zapazio bih svog školskog druga iz osnovne škole (stariji je dvije godine, ali smo išli u isti razred). To je Kasim Prnjavorac penzioner Fabrike filtera gdje je proveo najveći dio svog radnog vijeka. Sa Kasimom sam kopao kanale na Skenderiji 1969. godine preko studentskog servisa. Kasim je tada bio student Prirodno matemtičkog fakulteta.

Zaustavio sam auto neki dan i porazgovarao sa Kasimom. Interesovalo me koliko dugo šeta i koliko kilometara prelazi dnevno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šeta odavno. Šetao je sa suprugom, najčešće na Crnom Vrhu. Supruga je imala problema sa zglobovima za veće dionice pa je počeo sam šetati od kada je otišao u penziju prije 13 godina. Svako jutro od osam sati iz Simetrala gdje stanuje pješaći putem preko Marin Hana u pravcu Žabljaka. U oba pravca pređe nešto više od 10 km. Subotom i nedjeljom praktikuje i duže realacije. Sin ga odvede do Mekiša, a onda pješice do Kahvice i nazad preko Dobropolja. Ili druga tura je bila do Rakovice iznad Trepča. Na ovim dionicama pređe i preko 20 km. Šetnju obavlja i po kiši sa kišobranom izuzev  ako je kiša sa vjetrom.

I ako je ušao 78 godinu nema nijednu hroničnu bolest, Ne sjeća se kada je zadnji put bio kod ljekara. Bacio sam malo računa. Samo na kratkoj dionici prešao je 48.000 km, skoro 8.000 km više nego što je dužina ekvatora (40.074,4 km) Ako se uračunaju vikendi sa duplom kilometražom u jednom danu onda je to još preko 6.000 km.ili ukupno 54.000.  Znači Kasim je prepješačio dužinu ekvatora plus skoro 5 puta od Tešnja do Pariza i 4 puta od Pariza do Tešnja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

ZOS

Podijelite članak
  • 10
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)