rudnikzenica


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Zenički rudari, zbog blokade računa preduzeća od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH), nisu dobili topli obrok za januar pa su danas stupili u obustavu rada, odnosno radnički neposluh – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Zavisnog društva RMU Zenica (ZD RMU ZENICA) Isad Turalić.

CRNA HRONIKA
Poginuo rudar u RMU Zenica
– Obavijest da će rudari danas stupiti u radnički neposluh, Upravi Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH poslali smo još u petak, 5. februara, ali još nismo dobili nikakav odgovor. Zbog blokade računa, taj dan nisu nam mogli isplatiti topli obrok, a već 15. februara trebalo bi isplatiti i plaću u našem preduzeću. Ako se nešto do tada ne promijeni, u pitanje će ponovo doći i isplata plaće – najavljuje Turalić.

Napomenuo je da je 21. januara privremeno bio deblokiran račun rudnika Zenica i Breza, koji je također blokiran 11. januara. Privremenu deblokadu, tada, dogovorili su Vlada FBiH, Uprava JP EP BiH i PU FBiH.

CRNA HRONIKA
Na rudara se obrušila veća količina uglja, iza nastradalog ostala peteročlana porodica
– Plaće za decembar su tada, isplaćene, ali je račun ponovo blokiran. Brezani bi nešto ranije od nas, već 10. februara, trebali dobiti plaću, ali je i njihov račun blokiran. Međutim, sindikati oba preduzeća, već su zakazali štrajk, koji bi trebao biti održan 12. februara – kaže Turalić.

Nada se da će predsjednik Saveza samostalnog sindikata radnika zaposlenih u rudarstvu Federacije BiH Sinan Husić pronaći neko rješenje s upravom vladajućeg društva, JP EPBiH, a za sutra u 11 sati, Upravni odmor Sindikat rudara FBiH zakazao je sjednicu u Zenici.