AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

U Gradskoj upravi Zenice održana je konferencija za medije posvećena dosad poduzetim mjerama i odlukama Štaba civilne zaštite Grada Zenica. 

Na samom početku konferencije komandant Štaba civilne zaštite Grada Zenica, što je po funkciji gradonačelnik Fuad Kasumović se građanima Zenice obratio porukama: 

“Poštovani sugrađani, hvala vam što se pridržavate mjera”. 

“Ovu bitku samo zajedno možemo dobiti – Ostani kući”. 

“Kad čuvamo sebe, čuvamo i ostale – Ostani kući”. 

Potom je iznio najvažnije odluke koje je Štab civilne zaštite Grada Zenica, donio na dosad održanih pet vanrednih sjednica. 

Prva odluka je izdvajanje 500.000,00 KM za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva i nabavku dezinfekcionih i higijenskih sredstava. Od ovog iznosa 150.000,00 KM usmjerili smo za nabavku prehrambenih paketa najugroženijim kategorijama stanovništva. Obustavljen je rad autopijace, pijace polovnom robom i tržnice. Ograničen je broj osoba na vjenčanjima, sahranama i dženazama. Zabranjena je upotreba svih dječijih i sportskih igrališta. Donesene su naredbe o vršenju čišćenja i dezinfekcije gradskih ulica i ostalih javnih površina, naplatnih mjesta, zajedničkih dijelova zgrada i klupa za sjedenje u gradu Zenica. Stavljen je u funkciju dežurni broj za prijavu lica koja krše mjeru kućne izolacije. Smanjene su zakupnine korisnicima poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zenica za 50% za mjesec mart, korisnicima boksova na pijaci. Donesene su odluke kojima se odgađa plaćanje računa za izvršene komunalne usluge čiji su pružaoci javna preduzeća čiji je osnivač Grad Zenica. Donesene su naredbe o prilagođavanju programskog sadržaja JP “RTV Zenica” d.o.o. Zenica situaciji sa koronavirusom. Također, donesena je naredba da se dio objekata u Omladinskom naselju Nemila osposobi i pripremi za smještaj lica za koja se ustanovi da su prekršili mjeru kućne izolacije. Donesena je i odluka da se objekti Gradska arena “Husejin Smajlović”, Studentski i Đački dom Zenica te drugi hotelski objekti stave na raspolaganje Kantonalnom štabu civilne zaštite ZDK za eventualno stavljanje u funkciju improvizirane bolnice za smještaj pacijenata zaraženih koronavirusom“, naveo je komandant Štaba Fuad Kasumović. 

Osvrnuo se i na odluke Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK kojima se općinskim/gradskim štabovima zabranjuje donošenje neredbi bez saglasnosti Kantonalnog štaba i rekao: “Gradska uprava poštuje sve naredbe viših nivoa, ali nam niko ne može zabraniti da donosimo dodatne mjere kojima ćemo zaštiti svoje građane“. 

Dodao je kako je Grad Zenica osigurao dovoljne količine zaliha brašna, ulja i drugih neophodnih potrepština za najugroženije građane te da nema potrebe da se stvara panika i uzimaju velike količine namirnica. 

Apelovao je na građane da poštuju donesene preporuke i mjere nadležnih.