KASUMOVIĆ: Grad Zenica nije blokirao bolnicu!

Povodom informacije iz Kantonalne bolnice “Zenica” kako je račun ove zdravstvene ustanove blokiran zbog duga Gradu Zenica iz 2013., 2014. i 2015. godine, gradonačelnik Fuad Kasumović izdao je sljedeće saopćenje.

“Obavještavam građane Zenice i uposlenike Kantonalne bolnice Zenica, da Grad Zenica nije blokirao bolnicu. To je izvršna sudska presuda po dugu iz 2013. godine, a sada je mart 2017. godine. Kao gradonačelnik Zenice nemam pravo oprostiti dug jer bi to bilo krivično djelo. Mišljenja sam, da menadžment bolnice nije uradio sve, kako bi se ovaj prioblem riješio na obostrano prihvatljiv način. Meni se nikada niko iz uprave bolnice nije najavio na razgovor na ovu temu i nije mi jasno šta se želi ovim saopćenjem i pritiskom na Gradsku upravu i mene lično. Ako žele da ih Grad oslobodi plaćanja duga, rekao sam da je to zakonom zabranjeno. Spinovanje ili prebacivanje problema na račun Grada i mene lično, nije korektno jer Grad Zenica ima svoje obaveze kojima mora odgovoriti. Podsjećam upravu KB Zenica, da naš grad ima armiju nezaposlenih i ogroman broj socijalno ugroženih građana. Imamo naslijeđene milionske obaveze za kredite i trebamo na legitiman način osigurati sredstva koja će biti upotrijebljena za socijalnu zaštitu, sport, kulturu, izgradnju saobraćajne i druge infrastrukture koja je u katastrofalnom stanju.

Smatram da je došlo vrijeme da svako svoje obaveze treba plaćati. Ne treba nam kumuliranje gubitaka, kao što sada ljudi ispred željezare opravdano protestuju jer su trebali otići u zasluženu penziju. Grad Zenica ima svoje obaveze i prihode i krajnje je vrijeme da svi svoje obaveze pođemo plaćati. I građani Zenice dobiju izvršne presude i moraju ih platiti, što ne komentarišem.

Što se saopćenja navodnog sindikata zdravstvenih radnika tiče, iz svega nije mi jasno, jel to pisalo predsjedništvo Narodne stranke Radom za boljitak, sindikat kladioničara ili neko treći. Ja ohrabrujem te sindikalce, da se potpišu pod saopćenje jer je ono anonimno. Zenica je slobodan grad, gdje se svi trebaju slobodno izražavati i potpisivati svoje stavove”.

 

 

Gradonačelnik

Fuad Kasumović