KASUMOVIĆ ISPUNIO OBEĆANJE: Da bi se deblokirale isplate i Grad normalno funkcionisao, zatražena hitna sjednica GV

Dvanaest vijećnika u Gradskom vijeću Zenica uputilo je danas predsjedavajućoj GV Zenica Diani Bešić prijedlog za zakazivanje hitne sjednice Vijeća radi razmatranja Prijedloga Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01.- 31.03.2020. godine. Vijećnici su svojim potpisima od predsjedavajuće Bešić zatražili da najkasnije za petak, 14.02. 2020. godine, u skladu sa odredbama člana 85. i člana 86. stav (2) Poslovnika Gradskog vijeća (Službene novine Grada Zenica, broj 4/17) zakaže hitnu sjednicu Gradskog vijeća Zenica.

“Imajući u vidu sve razloge usljed kojih smo podnosili sve dosadašnje prijedloge za zakazivanje hitnih sjednica Vijeća, radi donošenja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period od 01.01. – 31.03.2020. godine, pri kojima i dalje stojima, molimo da promptno postupite u skladu s Vašim poslovničkim obavezama i uvažavajući ovaj prijedlog zakažete traženu sjednicu”, navode grupa vijećnika.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izrazio je žaljenje zbog nemogućnosti Gradske uprave da u skladu sa zakonima izvrši isplatu nadoknada porodiljama, kao i drugim kategorijama stanovništva.

“Kako sam i obećao danas okupljenim sugrađankama kojima kasne porodiljske naknade, zamolio sam prozenički orijentisane gradske vijećnike koji žele dobro svome gradu i sugrađanima, na čemu im se zahvaljujem, da se još jednom obrate predsjedavajućoj sa zahtjevom za održavanje i da održimo sjednicu na kojoj će se donijeti Odluka o privremenom finansiranju Grada što je ona dužna uraditi u skladu sa svim mogućim zakonima. Nadam se da će ovaj put razum prevladati i da će doći do deblokade kako bi pomogli hiljadama Zeničanki i Zeničana”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Do dana podnošenja prijedloga 12 vijećnika, Gradsko vijeće Zenica nije usvojilo Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu sa pripadajućom Odlukom o izvršavanju istog Budžeta. 

Podsjetimo, na današnjem protestu porodilja ispred Gradske uprave, koje su poručile da znaju ko je od vijećnika glasao protiv usvajanja finansiranja grada, Kasumović je obećao da će već danas predsjedavajućoj uputiti poziv za sjednicu, što je, očigledno je, i ispunio.

Prethodni članakBosni i Hercegovini odobren izvoz govedine u Ujedinjene Arapske Emirate
Sljedeći članakNew York Times o Almi Zadić: Nerviraju je pretpostavke da je muslimanka jer je ateistkinja