Portal 072info

Kasumović: Monopol HDZ-a nije dobar za građane

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bošnjaci u posljednjih dvadeset i kusur godina ne kontrolišu finansije ni na državnom ni na federalnom nivou. Nakon posljednjeg sastanka predstavnika HDZ-a BiH i SDA, Bakir Izetbegović, prvi čovjek SDA, izjavio je da se to mora promijeniti te da očekuje poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Izrazio je i očekivanje da će mu na dobijanju te pozicije pomoći HDZBiH i njegov lider Dragan Čović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Vjetar u leđa

– Smatramo da Bošnjaci nisu dovoljno predstavljeni, da Bošnjaci, kojih je 51 posto u ovoj državi, ne učestvuju u tom procentu niti približno u agencijama, fondovima, institucijama. Postoje pariteti, postoje procenti gdje nas nema dovoljno. Odstranjeni smo iz nekih bitnih segmenata, poput finansija, gdje smatramo da nam ovaj put hrvatska strana treba pomoći da dobijemo Upravu indirektnog oporezivanja, tako da i mi učestvujemo značajnije u kreiranju onoga što je fiskalni okvir i općenito finansije, rekao je Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Monopol nad bilo čim u ovako složenoj državi kao što je Bosna i Hercegovina, u kojem neko ima linijski, odnosno vertikalno od vrha do dna sve pozicije, nije dobar, kazao je za Oslobođenje Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, čovjek koji je obnašao odgovorne pozicije kada su u pitanju finansije na državnom i federalnom nivou.

– Iako te stranke govore da bi trebalo posložiti isti kadar na državnom, federalnom, kantonalnom ili općinskom nivou, to je velika glupost dati nekom. Davanjem finansija jednom narodu, bilo kojem, da ima sve od vrha do dna, davanje je velikog stimulansa i jak vjetar u leđa. Kod nas je jasno koji narod drži koji resor i da taj resor pruža najbolju uslugu tom narodu, a ne građanima BiH. Krajnje je vrijeme da se prekine s takvim načinom dijeljenja pozicija. Ne vjerujem u to da će gospodin Bakir Izetbegović insistirati na tome da Bošnjaci dobiju Upravu za indirektno oporezivanje BiH. Mislim da je to samo bacanje balona, rekao je Kasumović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je naglasio da onaj koji drži finansije, “drži ključeve svake kuće, grada, države, svega”. Prema tome, kako je ustvrdio Kasumović, najbrojniji narod (Bošnjaci; op.a.) poslije rata bi trebao dobiti nekoga ko će voditi finansije na bilo kojem nivou, državnom ili federalnom.

Ismet Suljendić, član Upravnog odbora UIOBiH, kao ekspert izabran od Vijeća ministara BiH, smatra da je krajnje vrijeme da SDA uzme Ministarstvo finansija na nivou države ili FBiH ili poziciju direktora UIOBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kadrovi u UIO

image
Miro Džakula bio je izbor HDZ-a za direktora Uprave

​Upravni odbor je organ koji nadzire rad UIOBiH i koji je odgovoran direktno Vijeću ministara BiH. Odbor ima šest članova s pravom glasa. U zadnjem sazivu predsjedavajući je bio Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a BiH, kao državni ministar finansija, potom entitetski ministri finansija Jelka Milićević (HDZBiH) i Zora Vidović (SNSD) te tri stručnjaka za indirektno oporezivanje: Suljendić, Miodrag Kudić, ekspert iz RS-a, te Muhamed Kozadra, ekspert iz FBiH. Posmatrači u Upravnom odboru su Miro Džakula, direktor UIO kojeg je na to mjesto birao HDZ, Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta, i Edis Kovačević iz Centralne banke BiH.

Mirza Dajić/Oslobođenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 38
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

MASOVNA PODRŠKA KASUMOVIĆU: Izaći će nas 33.000 koji smo te podržali na proteste

072INFO PORTAL

FUP podnio prijavu protiv Kasumovića, on poručio: Neuspješan pokušaj SDA MUP-a da uzvrati udarac

072INFO PORTAL

Apsolutna podrška građana Kasumovićevom apelu za smjenu ministra Pekića

072INFO PORTAL
REKLAMA
KRAJ REKLAME